Lena Kovačević: Teško je pronaći sopstveni stil kad volite neobične stvari

Ona je žena jedinstvenog muzičkog izraza, pjevačica koja zrači ljepotom i osmijehom. Šarmantna, upečatljiva, skromna i vedra krčila je put muzičkim pravcem za koji se tvrdi da nema široku publiku. Džez u njenom izvođenju postaje pitak, numere koje izvodi popularne a koncerti skoro uvijek rasprodani. Lena Kovačević, zbog korona virusa promijenila je životne prioritete, čak je bila i u bolnici, ali uprkos tome najavljuje nove pjesme, jedna od njih je kako ekskluzivno saznajemo duet sa Eminom Jahović.

Lena Kovačević je otkrila da ovih dana privodi kraju pjesmu čiju premijeru možemo očekivati u oktobru, i kako kaže najviše je posvećena radu u studiju. Rezultat bi trebao da bude cjelokupan album.

-Trenutno pripremam novu muziku, voljela bih da kompletiramo album na kome će se naći i svi prethodni singlovi: "Cafe", "Dubine", "Samo da mi je". Zaista sam uzbuđena jer u ovo tako specifično vrijeme se ipak dešava nešto dobro- kazala je muzičarka čijim smo koncertima prošle godine mogli da prisustvujemo širom Crne Gore.

Nažalost koronavirus je uzrok što je došlo do odlaganja ne samo ljetnjih nastupa na našem primorju već u slučaju naše sagovornice širom svijeta.

-Sjećam se tako dragih nastupa prošle godine u Podgorici, Kotoru, Budvi pred Novu Godinu...Ove godine pored koncerata u Srbiji i regionu odloženi su koncerti u Njemačkoj, Turskoj i Italiji. 4 aprila 2020 godine trebalo je da nastupam u Milanu u čuvenom Armanijevom prostoru, srećna sam što sam uspjela da nastupim na Milano Fashion Weeku 2019.godine pred sam početak svih događaja o kojima sada pričamo – otkrila je Lena.

Nažalost ova godina je donijela toliko neizvjesnosti, svjedočili smo periodu karantina, zatvaranja i izolacije, ali sve to nije garancija da ne možete oboljeti od koronavirusa, što se u jednom periodu i desilo našoj sagovornici. Kako je ranije ispričala u njenom slučaju prvi simptomi su bili migrene i mučnina, da bi kasnije imala dobila manju temperaturu , koju je pratila nevjerovatna malaksalost.

-Strah je bio neminovan, međutim hvala Bogu održao me je i neki smisao za humor pa sam zaista se na te ideje pravljenja štosa, od svega izvlačila, sprijateljila sam se sa ljekarima, smijem da kažem da sam i njih zasmijavala. A zapravo sam se zaista uplašila posebno za porodicu i prijatelje- otvoreno priča ova umjetnica.

A da li je nešto od tog iskustva pretočeno u stih?

-Sve je pretočeno u stih u mom slučaju- potvrdila je Lena.

Vedar duh koji naša sagovornica posjeduje, pokazuje prilikom svakog pojavljivanja upravo neposrednim odnosom prema publici. Njeni nastupi odišu dobrim raspoloženjem, i sjajnom atmosferom. Interakcija između nje i publike je na visokom nivou a repertoar upravo onakav, da shvatite kakve sve emocije muzika proizvodi.

-Izvodim zaista neobičan repertoar, od prvog dana je tako a originalni singlovi su nekako donijeli moj izraz i zvuk koji volim do tačne tačke. Vrlo je teško pronaći sopstveni stil kad volite neobične stvari, ne pronaći ga u smislu u sebi već ga donijeti pjesmama, u produkciji, tekstu i aranžmanima. U tom smislu je za mene originalna muzika koju radim sa divnim timom, sad već istim, godinama – govori Lena.

No, kada bi željeli da napravimo odrednicu, i muziku naše sagovornice svrstamo u neki određeni muzički pravac malo bi se pomučili. Ona pojašnjava da je u pitanju kombinacija zvukova koji su je okruživali tokom cijelog života.

-To je zaista kombinacija i popa i džeza ali i šansone kao recimo numera "Cafe"sa primjesama nečeg tipičnog za naše prostore i gene. Kombinacija Istoka i Zapada. Rođena sam na Istoku pa ono sto nosim u sebi je tu, školovana sam na "Zapadu" tako da se desila ta sinergija – pojasnila je Kovačević.

Jedna od pjesama koja je doživjela veliku popularnost  “Café”, saradnja je naše sagovornice sa pjevačicom Eminom Jahović. Pomenuta numera ima i svoju francusku verziju, djevojke su lude za stihovima kojima se opijaju, ali kako saznajemo uskoro iz ove kuhinje stiže novi projekat. Lena je otkrila da nas ubrzo očekuje duet.

-Zaista se radujem jednoj sjajnoj zajedničkoj pjesmi na novom Eminimom albumu koji se sastoji od dueta. Mislim da imamo nešto posebno što će publika imati uskoro prilike da čuje- otkrila je Kovačević tek toliko da shvatimo da će muzička jesen donijeti novitete kojih smo se svi zaželjeli.

Zanimljivo je da za Lenu u medijima često kažu kako je u pitanju “umjetnica neobičnog izraza”. I to zaista jeste tako, a mi smo se zapitali kako bi ona sebe predstavila u recimo svom formalnom CV-ju. 

-Sanjar. Muzičar. Diplomirani ljubitelj zvuka – opisala je Lena sebe u nekoliko riječi. No među pomenutim nije naznačila da je i glumica, i to kako se priča vrlo dobra.

Ranije je izjavila da nikada nije željela da postane glumica ali jeste priželjkivala pojavljivanje na filmskom platnu. Želja joj se i ispunila jer je zaigrala u filmu „Nije loše biti čovek“, za koji je scenario napisao njen otac Dušan Kovačević, i u kome igraju ozbiljna glumačka imena poput Vojina Ćetkovića, Branke Katić, Hristine Popović, Srđana Todorovića i Mire Banjac. Leni je pripala uloga džez pjevačice, a iako najavljena premijera za ovu jesen još uvijek je neizvjesna.

-Za sada je sve na stend baju što bi se reklo zbog ove situacije koja je za filmsku indrustriju tako specifična kao i za sve. Najvažnije film je zaista fantastičan, ja sam ga gledala još u radnoj fazi, uskoro će se znati plan vezano za svjetske festivale. Iskreno se nadam da će uspjeti da se realizuju svi planovi jer ovaj film i ekipa to zaista zaslužuju – kazala je ova kantautorka.

I dok sa velikim zadovoljstvom očekujemo objavljivanje nove pjesme naše sagovornice, ali i premijeru dueta sa Eminom Jahović saznali smo da je pjevačica uspjela da kraj ljeta iskoristi i za mini putovanje i odmor, kojem svi težimo u ljetnjim mjesecima, a imala je i poruku za naše čitaoce.

-Uspjeli smo da otrčimo na more, zahvalna sam na svakom dobrom trenutku u ovom izazovnom vremenu. Vrijeme za odmor je zaista vrijeme za naš duh, to je ono vrijeme koje nam je kredit poslije u toku godine. Vašim čitaocima želim da budu zdravi i hrane um i dušu pravim stvarima koje nikada neće biti demode! Nadam se skorom druženju i čekamo reakcije na nove pjesme - uskoro!!!!! – poručila je Lena Kovačević.

 

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić