Laušević kao kralj Nikola: Priča koja nikad nije ispričana, važna za cio region

Snimanje serije i filma “Kralj” u režiji Zdravka Šotre završeno je u Beogradu. Serija od 15 epizoda, u produkciji kompanije “United Media”, prema kojoj će nastati i film, ekranizacija je romana “Aleksandar od Jugoslavije” Vuka Draškovića. Biće emitovana na kanalu Nova S.

Snimanje serije počelo je 28. maja, a trajalo je 74 dana. Radnja se dešava od 1918. do 1934. godine.

Kralja Aleksandra tumači Ljubomir Bulajić, a kraljicu Mariju Tamara Aleksić.

Još oko 130 glumaca učestvovalo je u ovom velikom projektu. U glumačkoj ekipi su i Irfan Mensur, Petar Strugar, Branislav Lečić, Žarko Laušević, Voja Brajović, Nikola Kojo, Goran Šušljik, Sloboda Mićalović, Nada Macanković, Nataša Ninković, Nela Mihailović, Danica Maksimović, Anica Dobra, Jelica Sretenović.

Glumac Nenad Maričić rekao je da je “Kralj” veoma značajan projekat, koji se bavi pričom koja gotovo nikad nije ispričana, a koja je važna i za cio region.

Istorija koja se ne nauči i ne savlada, ponavlja se, kaže Žarko Laušević. U seriji o kralju Aleksandru Karađorđeviću, on igra lik Nikole Prvog Petrovića, vladara Crne Gore.

“Roman i realizacija čitave serije bazirani su uglavnom na istorijskim činjenicama… a trudili smo se da podatke koje istorija nema na pošten način rekonstruišemo i tako prikažemo”, rekao je on, govoreći i o radu na ovoj ulozi.

“Ja sam rodom sa Cetinja, moj otac je bio direktor Muzeja kralja Nikole na Cetinju i djetinjstvo me vezuje za tu zgradu u kojoj je on živio. Cijelog života sam se bavio istorijom, zanimljivo mi je uvijek to bilo. I ovo što radim ovdje u saradnji sa Šotrom i čitavom ekipom, jeste proizvod tog iskustva, i mog ličnog i onoga što je istorija saznala. Sam lik i ličnost kralja Nikole još uvijek nisu dobili pravo mjesto u istoriji, nije rasvijetljena dovoljno i još uvijek se koristi za razna prepucavanja. Potreban je ozbiljniji sud da se njegova uloga sagleda početkom XX vijeka, i da njegov posljednji period koji je i odlučio njegovu sudbinu i bitno i uticao na to da su poslije toga Karađorđevići preuzeli kormilo nad novom državom, a Petrovići otišli u ropotarnicu istorije. Presurovo je, mislim, kažnjen za neke diplomatske grijehe koji su nesumnjivi, ali činejnica je opet i da je ovo naša vizura, vizura ove serije, a da li će se nekome dopasti ili neće, vidjećemo”, objašnjava glumac.

Zanimljivo je tražiti se po istorijskim čitankama i rušiti predrasude, kaže Laušević upitan koliko su mu važne uloge istorijskih ličnosti.

Odatle ide interesovanje i za istorijski tok od kraja Prvog svjetskog rata do uspostavljanja nove države u priči o kralju Aleksandru Karađorđeviću.

“Vjerovatno zato što je to, pogotovo za nas starije, bio prećutkivani period. Zato što smo odrastali, ja makar, uz istoriju koja je počinjala ’45 godine, sve prethodno bilo nam je nešto i loše i tako nam je prezentovano… ali bilo je i dobrih i loših stvari, ali o svima njima se mora govoriti“, navodi.

 

Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić