Bil Gejts ponovo prognozira: Ovo bi moglo da bude smrtonosnije od korone

Na svom blogu Bil Gejts je upozorio na opasnosti od klimatskih promjena zbog kojih bi ljudske žrtve i finansijski troškovi u budućnosti mogli da budu mnogo veći od onih koje je uzrokovao koronavirus.

Bil Gejts je godinama upozoravao na potencijalnu opasnost od smrtonosnog virusa koji bi mogao uzeti milione života i na globalnu nepripremljenost na pandemiju.

Većina ljudi je na ta upozorenja samo odmahivala rukom, smatrali su da je to scenario nekog filma katastrofe, ali ne onim koji bi mogli da dožive u stvarnom životu. Situacija s koronavirusom pokazala je da je Gejts bio u pravu.

Na svom blogu ove sedmice Gejts je upozorio na još jednu veliku opasnost koja bi vremenom mogla postati smrtonosnija i opasnija i od koronavirusa. Riječ je o vrlo aktuelnoj temi posljednjih godina – klimatskim promjenama. Gubitke života i propast koje danas uzrokuje pandemija u budućnosti bi mogla da izazove promjena klime.

Do tog zaključka Gejts je došao na osnovu smrtnosti od koronavirusa koja, kako je napisao na svom blogu, iznosi 14 osoba na 100.000 ljudi. Zbog porasta temperature tokom sljedećih 40 godina očekuje se isti porast smrtnosti kao i od korone. Do kraja 21. vijeka ti brojevi će se povećavati i dalje, pa bi smrtnost s 14 trebalo da se poveća na 73 osobe na 100.000 ljudi. Ali ako se emisije gasova staklene bašte smanje, očekuje se smrtnost od 10 osoba na 100.000 ljudi. Do 2060. klimatske promjene mogle bi postati smrtonosne kao i COVID-19, a do 2100. mogle bi biti pet puta smrtonosnije, napisao je Gejts.

Ekonomski učinak klimatskih promjena biće kao da se pandemija dešava jednom u svakih deset godina jer će troškovi nastali zbog klimatskih promjena i ulaganja biti jako veliki.

 

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka  Mulić