Dan kada je Milena Dravić pokorila Kan

Mogla je Milena Dravić da odglumi sve, od partizanke sa puškom, gospođe ministarke, šizofrene majke sa ćerkama na moru do usamljene žene u palanačkoj sredini u filmu “Poseban tretman” Gorana Paskaljevića. Upravo je za ovu rolu 1980. godine dobila nagradu za sporednu žensku ulogu čuvenom Kanu.

“I tamo, na Kroazeti, otvorila su se širom vrata svjetskog filma Mileni Dravić. Svi smo bili ponosni na nju kada je izašla na binu kanskog Grand palea da primi nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu. Nijedna naša glumica nije imala tu čast prije Milene, a bogami ni do danas. Zahvalila se žiriju, predvođenom Kirkom Daglasom, skromnim riječima, skoro da se stidjela što u ruci drži jedno od najvećih svjetskih priznanja koje filmska glumica može da osvoji za svoj rad”, napisao je o Mileni i njenom uspjehu u Kanu Paskaljević.

Kako kaže reditelj, Milena je bila skromna, ali i pored toga, razorna srpska ljubomora po povratku u Beograd pokvarila joj je zasluženo slavlje.

“Javno je pocijepala svoju Kansku diplomu, ali ne kao čin bijesa, već da bi svima pokazala kako joj nagrada ne znači više od sopstvenog mira, bez koga je nemoguće posvetiti se do kraja svom poslu. A u tom poslu je bila i ostala najbolja. Jednostavno – najbolja!”, otkrio je reditelj filma “Poseban tretman” koji je digitalno restaurisan i biće prikazan 6. juna.

Digitalno restaurisana verzija filma će biti predstavljena u prenosu uživo od 19 časova na Fejsbuk stranicama Jugoslovenske kinoteke i Vip mobile, gdje će publika moći da uživa u boljem kvalitetu slike i zvuka ostvarenja koje je svoju premijeru imalo na festivalu u Kanu, prije tačno četiri decenije.

Crnohumornu socijalnu dramu, prema scenariju Dušana Kovačevića, maestralno je oživjela plejada srpskog glumišta: Ljuba Tadić, Milena Dravić, Danilo Bata Stojković, Dušica Žegarac, Petar Kralj, Milan Srdoč, Radmila Živković, Bora Todorović, Pavle Vuisić i Vladan Živković. Atraktivna i metaforična priča o autoritarnom doktoru i njegovim pacijentima, prinudno liječenim alkoholičarima, snimljena je u produkciji Centar filma i kompanije Dan Tana Productions. Uz veliki broj nagrada na jugoslovenskim festivalima, film je 1981. bio nominovan za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja (strani film), a Milena Dravić je u Kanu dobila nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković