Povratak Peaky Blindersa: Šta nas čeka u novoj sezoni kultne britanske serije

Priča o kriminalnoj porodici Šelbi iz Birmingena privukla je milione gledalaca širom svijeta uz odlične kritike, zbog čega je serija “Peaky Blinders” postala neka vrsta pop kulturnog fenomena.

Po završetku pete sezone priređen je “Peaky Blinders festival”, pravi se i video igra sa naočarima za virtuelnu realnost, govori se i o filmu, kao i o različitim spin-off izdanjima popularne franšize. Najbolja vijest za ljubitelje serije jeste što se šesta sezona vraća mnogo prije nego što se očekivalo, a portal “Digital Spy” objavio je izjavu autora serije Stivena Najta da piše i scenario za sedmu sezonu, iako sa kanala BBC to nisu zvanično potvrdili.

“Definitivno radimo šestu sezonu, a vjerovatno ćemo snimati i sedmu. Nakon četvrte sezone sve je postalo luđe. Razgovarali smo sa Kilijanom Marfijem i on je za to, kao i ostali glumci koji igraju ključne uloge. Isprva smo namjeravali da okončamo sve sa petom sezonom, ali sam pomislio da se mnogi ljudi tek sada uključuju u nju. Bila bi prava šteta da sada stanemo”, izjavio je Najt.

On je po završetku pisanje scenarija za šestu sezonu, rekao da je ona “najbolja do sada”. Snimanje bi trebalo već da počne, ali je sve odloženo zbog situacije sa koronavirusom.

“Bili smo baš blizu početka snimanja šeste sezone. Naša talentovana ekipa vrijedno je radila mjesecima. Napravljena je scenografija, kostimi, snimanje na lokacijama je zakazano, sve pripreme su završene. Bilo bi stvarno šteta da to ne uspijemo”, kazao je reditelj Entoni Birn, odgovarajući na pitanja fanova na Instagramu.

Tačan datum nastavka snimanja još nije poznat, a planirano je 78 dana rada na setu, objašnjavajući da je za svaku epizodu potrebno u prosjeku 13 dana i da je sve trebalo da bude završeno do 17. juna, ali da sada sve kasni.

Birn je, govoreći na oficijalnom podkastu “Obsessed With Peaky Blinders” o mogućem nastavku snimanja, rekao: “nemam predstavu kada bi moglo da bude završeno, možda početkom 2021. ili tako nekako”.

Šesta sezona biće dostupna na “Netfliksu” tek nakon što bude prikazana na BBC-u, što se u slučaju pete sezone dogodilo tek u aprilu 2020. godine. Pripreme su, međutim, nastavljene. Birn je na neki način potvrdio Najtovu priču da će biti još dvije sezone i naglasio da je već pročitao tri verzije scenarija i da su sjajne.

Prva epizoda, a sve sezone do sada imale su ih po šest, biće nazvana “Crni dan”. Pošto je u završnici pete sezone Tomi Šelbi u nastupu pomračenja svijesti pokušao da se ubije nakon što su ga izdali tokom propale akcije da ubiju nacistu Osvalda Mozlija.

Tomi i lider britanskih fašista pojaviće se i u šestoj sezoni, bar prema najavama reditelja. Pored Tomija Šelbija, za sada se zna da ćemo gledati i njegovu braću Artura (Pol Anredson), Fina (Hari Kirton), sestru Adu (Sofi Randl), kao i tetku Poli (Helen Mekrori), njenog sina Majkla (Fin Kol), i saradnike Džonija Dogsa (Peki Li), Izaju (Džordan Bolger) i Džesija Idna (Čarli Marfi).

Tomiju se i u petoj sezoni priviđala njegova Grejs (Anabel Volis), tako da se spekuliše da će se i ona pojavljivati, kao i njegov rival Alfi Solmons (Tom Hardi), koji se vratio u petoj sezoni nakon što je čudom izbjegao smrt.

Prvo pitanje koje se postavlja – ko je izdao Tomija Šelbija koji se ubacio u nacističku partiju na Ostrvu s namjerom da likvidira njenog lidera Mozlija? Glavni “osumnjičeni” su Majkl, Bili Grejd i Džoni Dogs, pošto je Majkl želio da preuzme porodičnu “firmu”, ali mu je pokušaj propao.

Istorijski Mozli u stvarnom životu oženio se Dijanom Ginis 1936. i to u kući Jozefa Gebelsa, a Hitler im je bio počasni gost na vjenčanju. Pošto u seriji već postoji Čerčil, nije isključeno da se pojavi i Hitler – spekulišu mediji, nakon što je Najt rekao da postoji “istorijska ličnost koja bi mogla da iznenadi gledaoce u šestoj sezoni”.

Najt je rekao i da želi da Tomija pretvori u “dobrog čovjeka” do kraja serije.

“Od početka sam želio da ga provedem kroz Drugi svjetski rat, da to bude priča o ovoj porodici između dva svjetska rata. Namjera mi je uvek bila da ga iskupim tako da on na kraju bude dobar čovjek koji radi dobre stvari”, kazao je Najt.

Pričalo se da će se film “Peaky Blinders” odigravati u vrijeme Drugog svjetskog rata i da će Tomi poginuti na kraju što je Najt odlučno demantovao

“Tomi mrtav? Nikada. On je besmrtan!”, rekao je tvorac ove popularne serije.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković