Ima jedno mjesto: Pjesma nosi duh grada koji nikada ne miruje i ne zna šta je spokoj i tišina

Crnogorski kantautor, pisac, kompozitor i bas gitarista grupe Perper, Momčilo Zeković Zeko napisao je pjesmu „Ima jedno mjesto“ posvećenu Cetinju, Prijestonici Crne Gore. Pjesma slavi ljubav i privrženost, i iskazuje sav kosmopolitizam kojim zrače ulice, trgovi, građevine i parkovi Prijestonog grada.

“Valjda, imam dovoljno iskustva više da znam kada krenu neke slike koje pišem, da imam smjer i znam kolika je doza ljekovitosti u njima u tom trenutku. To kad sjedneš i kad tako dođe to se piše u sat vremena, i pošalješ Momu koji ti šalje isti tren sliku sa djetetom đe plače, i ti znaš da si na pravom putu”, kazao je Zeković.

Pjesma nosi duh grada koji nikada ne miruje i ne zna šta je spokoj i tišina, grada boraca i pobjednika, grada lipa i kiša.

Crnogorski glumac Momčilo Otašević pjesmu je, kako je kazao, do kraja doživio da u trenutku kada je prvi put izgovorio, kada je ostao sam sa sobom i svojim mislima.

“U neku ruku i najljepše i najzahtjevnije je bilo obuzdati emocije koje te, moderno govoreći, raznose iznutra dok izgovaraš tekst. Htio sam naći neku mjeru da bude pitko i da ništa ne para uši. Da bude na našem akcentu, onako kako mi na Cetinje pričamo. „Ima jedno mjesto“ je za mene samo po sebi jedna ogromna emocija. Srećan sam i privilegovan što sam dobio šansu da je izgovorim ovu pjesmu. Želio bih da se zahvalim i Momu i Nolu Abramoviću, Dušanki Beladi, Saši Gajiću i mom drugu Milanu Čekiću što su dali sve od sebe i što smo uspjeli da snimimo jedno mjesto, za merak, za Cetinje, za nas”, kazao je Otašević.

Autori spota, Dušanka Belada i Novak Abramović, kažu da su željeli da gledalac pjesmu domašta u svojoj glavi, a da se slikom vidi i osjeti dovoljno Cetinja.

Dušanka: To je osjećanje koje je lično a u isto vrijeme i univerzalno, i koje daje mir a i snagu baš kao i Cetinje. Sve sam to nekako pokušala uklopiti u jednu vizuelnu cjelinu što nije bilo zahtjevno s obzirom na to da je Novak snimio fantastičan materijal.

Novak: U glavi su počele da mi se ređaju slike kako bi sve trebalo da izgleda, da se prikaže ono što imamo, a na našu veliku radost Cetinje imamo dosta odličnih kadrova, da ostane za neka druga pokoljenja.Momčilo Zeković je kazao da mu je drago što su se svi akteri projekta po cetinjski uvezali.

“Momo je svojim recitalom pjesmi donio nevjerovatni emotivni, eksplozivni momenat. Naš cetinjski arhivar Nole, koji toliko spomenara ima o svima nama a da to i ne znamo, stvorio je vrhunske snimke. Carica Dušanka sve je uvila ženstvenošću, kako bi priča do kraja ispričala ono što smo željeli. Drago mi je da smo se po cetinjski uvezali. Nijesam morao da objašnjavam, svima je odmah bilo jasno što treba da se radi. Mislim da je svako na svoj način dao ono najbolje što je mogao da posveti gradu”, objasnio je Zeković.

Mlada rediteljka i kantautorka Dušanka Belada uradila je režiju i montažu.

“Imala sam ideju da u montaži kreiram atmosferu koja će biti u skladu sa pjesmom, sa stihovima i načinom na koji je donesena. Uvijek je velika odgovornost raditi nešto o svom gradu, za svoj grad”, objasnila je Belada.

Momčilo Zeković Zeko je i kompozitor muzike „Kiše za violončelo i gitaru“ , a aranžman je uradio Saša Gajić. Video spot je promovisan na youtube kanalu Džep sa tajnama.

Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić