Sa pjesmom "Gangnam Style" postao je "kralj YouTuba": Evo čime se danas bavi PSY!

Južnokorejski pjevač Psy, punim imenom Park Jae-sang, već je dugo godina na tamošnjoj sceni, a nakon što je objavio pjesmu ''Gangnam style" 2012. godine, doslovno je srušio sve rekorde interneta.

Do danas je "Gangam style" prikupio čak 3,6 milijardi pregleda. Psy je već prije osam godina postao "kralj YouTubea", kako su ga mediji nazivali, a njegovoj popularnosti svi su se čudili. U isto vrijeme širom svijeta su oponašali ples iz njegova spota na svim žurkama te je bilo neupitno da je napravio veliki metež na svjetskoj muzičkoj sceni.

U oktobru 2012. godine pjevač se sastao s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda, Ban Ki-moonom, koji je izrazio želju za rad s njime zbog toga što Psy ima globalni uticaj. Nakon globalne slave Psy se povukao, no i danas se bavi muzikom.

Nakon singla "Gangam style" objavio je godinu kasnije i pjesmu "Gentleman", koja je takođe osvojila veliku gledanost, no nakon toga popularnost mu jej počela padati. Iako je radio s brojnim zvijezdama, poput Snoop Dogga i Katy Perry, polako je nestajao sa svjetske scene. Ipak, posvetio se poslu iza kamera. Psy je osnovao vlastitu kompaniju P Nation, koja radi kao diskografska kuća, a danas pomaže brojnim lokalnim zvijezdama u njihovom proboju na svjetsko tržište.

Kako je isticao u intervjuima, ime Psy odabrao je zbog riječi psiho. Sve što je radio činilo mu se pomalo ludo, pa je odabrao i takvo umjetničko ime.

Izvori foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić