Producent, umjetnik sa vizijom i osoba koja zna s novcem

Da biste ostvarili snove da svoju maštu izlažete na scenama, ekranima, platnima i u globalnim prostorima, nije dovoljno da budete samo umjetnik. Potrebno je da budete i dobar planer, da poznajete vještine, znate da vladate odgovarajućim marketinškim vještinama, da ste sposoban pregovarač i komunikativna osoba.

Drugim riječima, vi želite da budete multimedijalni producent.

Savremeni producent je ujedno i multimedijalni kreativac, umjetnik primijenjenih talenata koji umije da stvara, projektuje, realizuje, organizuje, vodi, plasira i promoviše sopstveni ili bilo čiji projekat.

Morate biti svestrani, u sve upućeni, sposobni, da bi taj projekat na kraju bio uspješan. Dobrim producentom smatra se onaj ko tijesno sarađuje sa umjetnikom, omogućujući mu da ostvari svoje ciljeve. Iako rade sa pojedincima i njihovim vizijama, komercijalnim klijentima, duštvenim sistemima i kulturnim institucijama, uspješni producenti ističu da je za njihov posao najvažnija jedna veza – ona koju ostvare sa umjetnikom u sebi, ali i sa idejama koje od drugih umjetnika dolaze u njegove ruke.

A da bi ta veza bila uspješna, potrebno je i da producent bude neko ko posjeduje umjetnički senzibilitet i razumije umjetnost.

Dobar producent će uvijek birati rad u koji vjeruje. On nije neko ko samo traga za poslovnim prilikama, već i istinski ljubitelj umjetnosti koji posjeduje strast za realizaciju umjetničkih projekata. Često se smatra da umjetnost i profit ne idu zajedno. Međutim, to ne mora da bude tako. Umjetniku i umjetnosti samoj veliki profit ne smije da bude primarni cilj, niti razlog za stvaralaštvo, ali to ne znači da on nije dobrodošao.

Umjetnik koji ne mora da brine o materijalnoj strani egzistencije može da se posveti svojoj umjetnosti u potpunosti i da realizuje svoju viziju bez ikakvih ograničenja. Za to mu je nephodan dobar i sposoban multimedijalni producent.

Producent je najbolji predstavnik i pravi primjer kreativne industrije.

Osim toga, producent ima bogat društveni život – on prisustvuje gala događajima, sastancima sa ekipama, viđen je na premijerama, redovno predstavlja sebe i djelo u medijima. Radni dan producenta je izuzetno dinamičan i zanimljiv, nikada nije isti i upravo zato mnogi od njih obožavaju svoj posao: to je jedinstvena prilika da upoznaju nove i zanimljive ljude, nauče nove stvari i realizuju inspirativne ideje.

Ukoliko ste osoba koja voli umjetnost ili i sama stvara umjetnost, imate liderske i organizacione sposobnosti, a pritom ste i dinamični, uživate u saradnji sa drugim ljudima i učestvovanju u uzbudljivim umjetničkim projektima, posao producenta je sigurno pravi izbor za vas.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković