Najveći hit Frenka Sinatre napisao je slavni jugoslovenski pjevač

Mnogi ljudi smatraju da je Frenk Sinatra bio jedan od najboljih pjevača svih vremena, a jedan od njegovih najvećih hitova, ako ne i najveći, je svakako “Strangers In The Night”.

Ova pjesma osvojila je svijet, a da li ste znali da je napisala jugoslovenska muzička zvijezda. 

U pitanju je slavni pjevač Ivo Robić, koju je ovu numeru komponovao i prijavio za Splitski festival pod nazivom “Ta ljetna noć”. Međutim, ova kompozicija nije prošla selekciju poznatog muzičkog takmičenja.

Ivo Robić je odlučio da proda njemačkom kompozitoru Bertu Kempefrtu svesku sa notnim zapisima pjesama koje nije snimio. Među njima je bila numera “Ta ljetna noć”, odnosno “Stranci u noći”.

Kemfert je zajedno sa Čarlsom Singltonom i Edijem Snajderom stvorio englesku verziju pjesme pod nazivom “Strangers In The Night”, koja na kraju dodijeljena Frenku Sinatri, iako je prvobitno namijenjena slavnoj grčkoj glumici i pjevačici Melini Merkuri.

Američki pjevač je doživio veliki uspjeh sa čuvenom numerom. Sinatra je sa pjesmom “Strangers In The Night” osvojio Gremi nagradu za najbolju pjesmu i za najbolji muški glas.

:Međutim, i drugi kompozitori su govorili da je legendarna numera njihova. Avo Uvezian tvrdi da je napisao pjesmu u Njujorku pod imenom “Broken Guitar”. On je naveo da je numeru prezentovao Sinatri, ali se navodno Frenku nisu dopale riječi pjesme, pa je kompozicija preimenovana u “Strangers In The Night”.

Francuski kompozitor Mišel Filip Žerar tvrdi da je melodija pjesme “Strangers In The Night” plagijat njegove pjesme “Magic Tango” iz 1953. godine.

Na kraju, sam Ivo Robić je u razgovoru sa Stjepanom Mihaljincem potvrdio da je autor Sinatrine pjesme.

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulic