Endi Serkis – od pionira do viteza filma

Endi Serkis, čovjek koji stoji iza likova Golum iz “Gospodara prstenova” i Cezar iz filma “Planeta majmuna”, kao i vrhunskog vođe Snuka u “Ratovima zvijezda”, dobio je čuvenu BAFTA nagradu za vrhunski britanski doprinos filmskoj umjetnosti.

Glumac, producent i režiser koji je oživio neke od najpoznatijih likova kroz animaciju i vizuelnu tehnologiju primiće ovo priznanje na dodjeli BAFTA nagrada koje će biti održano 2. februara.

Osim rada na “Gospodaru prstenova”, “Planeti majmuna” i “Ratovima zvijezda”, ovaj glumac igrao je i u filmu “King Kong”.

Serkis je, po riječima čelnika BAFTA nagrada, bio pionir u razvijanju performansi uhvaćenih putem vizuelnih tehnologija i time prikazao s kakvim se sve izazovima suočavaju glumci u 21. vijeku.

“Duboko sam počastvovan i uzbuđen što ću imati priliku da primim ovu nagradu i smatram sebe ekstremno srećnim što sam imao priliku da budem dio fascinantnog putovanja u vizuelnom prikazivanju priče, što sam imao priliku da sarađujem s nekim od najboljih glumaca, tehnologa i dizajnera, s kojima bih želio da podijelim ovo veliko priznanje”, rekao je Serkis.

Poznati glumac je i ranije bio nominovan za BAFTA nagradu, međutim tada je nije osvojio. On je prije nekoliko godina započeo i režisersku karijeru, tokom koje je radio na filmu “Mogli: Legenda iz džungle”, koji je baziran na čuvenoj bajci “Knjiga o džungli”. Trenutno je u režiserskom procesu stvaranja filma “Venom 2”, u kojem će glavnu ulogu tumačiti Tom Hardi.

BAFTA nagrada za vrhunski doprinos filmskoj umjetnosti se predstavlja jednom godišnje u čast britanskog producenta Majkla Balkona.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković