Filmu Miljenica najviše Evropskih filmskih nagrada EFA

Britanski film “The Favourite” (“Miljenica”) veliki je pobjednik ovogodišnje 32. dodjele Evropskih filmskih nagrada EFA sa osvojenih osam nagrada, uključujući i za najbolji evropski film.

Svečanost dodjele EFA nagrada održana je u subotu uveče u poznatoj berlinskoj dvorani “Haus der Berliner Festspiele”, a u Berlinu, gdje je i sjedište Evropske filmske akademije, koja dodjeljuje te nagrade, sama dodjela se održava svake druge, neparne godine od 1997, dok se u parnim godinama te nagrade dodjeljuju svaki put u nekom drugom evropskom gradu.

Film “The Favourite” za nagrade EFA 2019 imao je i najviše nominacija – devet, a osim za najbolji film, nagrađen je i kao najbolja evropska komedija, dok je njegov reditelj, Grk Jorgos Lantimos dobio nagradu kao najbolji evropski reditelj, a glumica Olivia Kolman nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu. Film je nagrađen još i u kategorijama evropske kostimografije, montaže, šminke i drugima.

Najboljim evropskim glumcem proglašen je Antonio Banderas za ulogu u španskom filmu “Pain and Glory/Dolor y Gloria” (“Bol i slava”), koji je osvojio i nagradu za najbolju scenografiju.

Među ostalim filmovima, francuski “Les Miserables” (“Ožalošćeni”) nagrađen je kao Evropsko otkriće godine – Prix Fipresci, britanski film “For Sama” (“Za Samu”) je najbolji evropski dokumentarac, španski film “Bunuel in the labyrinth of the turtles” najbolji evropski animirani film, dok je rumunski “The Chritsmas Gift/Cadoul de craciun” evropski kratki film godine.

Poljski film “Cold War/Zimna wojna” (“Hladni rat”) dobio je većinu glasova publike i nagradu “People’s Choice Awards”, dok je njemački reditelj i glumac Verner Hercogu dobio nagradu za životno djelo.

Nagrade EFA ukupno se dodjeljuje u 24 kategorije, o čemu odlučuje 3.600 članova Evropske filmske akademije.

Izvor: Cdm