Uspon i pad Jugoslavije prikazani kroz karijeru Lepe Brene(video)

Pop-folk zvijezda Lepa Brena, bila je inspiracija za nastanak predstave “Lepa Brena prodžekt”. Komad koji će postaviti beogradski Bitef teatar 18. decembra, prikazaće kroz karijeru slavne pjevačice posljednje četiri decenije na našim prostorima. Baviće se društveno – političkim transformacijama, ponosu i bolu, razočaranju i nadi, pa i pokušaju stvaranja novih utopija.

Pet verzija Lepe Brene tumače Jovana Gavrilović, Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Tamara Krcunović i Ivan Marković, za koje je monologe pisalo petoro mladih pisaca s područja bivše SFRJ: Olga Dimitrijević, Vedrana Klepica, Slobodan Obradović, Maja Pelević i Tanja Šljivar. Publika će biti dio predstave i sa glumcima učestvovati u kreiranju koreografije i kolektivnom pjevanju Breninih pjesama.

Zanimljivo je da se pet verzija istog lika zovu Brena graditeljstva, Brena biznismenka, Brena pjesme, Brena Jugoslovenka i Brena seksualnosti.

“Sama predstava podrazumijeva istraživanje različitih izvođačkih praksi. Riječ je, dakle, o pet Brena koje kroz monološke iskaze kontekstualizuju temu projekta, problematizuju je i stupaju u međusobne odnose, tvoreći tako od niza monologa jednu široku dijalošku formu”, navodi se u najavi predstave.

Lepa Brena slovila je za najveću žensku muzičku zvijezdu Jugoskavije od kraja sedamdesetih godina do početka devedesetih. Snimila je 17 albuma i četiri filma, a i dalje je aktivna na sceni.

Izvor: Cdm