Darko Rundek: Plodna su vremena za muziku(video)

Od trenutka u kojem je (sa Srđanom Sacherom) osnovao Haustor i kad su se početkom 80-ih pojavili na sceni, pa do danas, Darko Rundek zadržao je svoj autorski izraz i veliko poštovanje kolega, kritičara i publike. S Haustorom je objavio četiri studijska albuma te je kasnijim umjetničkim djelovanjem, od Rundek cargo trija do autorskog rada vezanog uz kazalište, radio, televiziju i film te mnogih drugih, ostavio neizbrisiv trag u istoriji rok kulture na ovim prostorima.

Godinama punite dvorane, a da pritom ne igrate na kartu nostalgije, što dokazuje i velik broj mladih u publici. Kako to objašnjavate?

“To objašnjavam time da je svaki novi album aktualni nastavak priče te uz novu muziku i pjesme donosi reinterpretaciju poznatih pjesama, a koje nove generacije publike ponovo otkrivaju”.

Može li vas publika još iznenaditi s obzirom na to da nastupate skoro cijeli život?

“Mene zapravo iznenađuje to da u ovom rastresenom načinu života publika koju srećem na koncertima zadržava nesmanjenu otvorenost i pažnju koja me inspiriše”.

Koji su vaši rituali prije izlaska na pozornicu?

“Volim da sjednem sam i u miru neko vrijeme, popijem viski, a onda se izgelim izgrliti s bendom i krenem”.

U kakvim prostorima najviše volite da nastupate?

“U manjim amfiteatrima koji dobro zvuče”.

Je li vam lakše raditi muziku za pozorište/film ili za regularne albume?

“Za pozorištše/film”.

Kad se osvrnete na gotovo tri decenije na sceni, kako vam ona danas izgleda i gdje se smještate?

“Izgleda mi da polako dolazi do smjene generacija u mainstreamu, ali istovremeno ima mnogo više nego prije žanrovski vrlo raznorodnih, a kvalitetnih i generacijski prožetih projekata, tako da se može reći da su plodna vremena za muziku”

Uhvati li vas ikad žal za zlatnim vremenima novog talasa?

“Ne”.

Poznato je to da ste društveno odgovorni i da promovišete projekte koji podižu svijest građana o različitim temama. U posljednje vrijeme pisalo se o vašim brojnim ekološkim aktivnostima. Što je uticalo na vas da osvijestite taj ekološki moment?

“Činjenica da ljudi svojom aktivnošću kakva je sada istrebljuju druge vrste, drastično im smanjujući životni prostor, utičući na promjenu klime, kiseljenje okeana, zatrpavajući ih smećem itd., ne bi smjela nikog iole svjesnog ostaviti ravnodušnim. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog toga što nas, ako pod nekom vrstom opsadnog stanja ne promijenimo način života, čeka neizbježan kolaps sistema te glad, migracije, sukobi i haos. Dramatično je to da je ovdje prosječan čovjek o tome slabo informisan i ravnodušan. Za razliku od prosječnog Engleza, Francuza ili Njemca. Zato, iako nisam sklon društvenom aktivizmu, moram po zovu savjesti pokušati doprinijeti svijesti o problemima ovdje i sada”.

Što pojedinac može učiniti, može li što promijeniti i koliko za podizanje svijesti o bitnim stvarima važnima smatrate javne osobe?

“Pojedinac može sam proizvoditi dio hrane za koju će znati da nije hemijski tretirana, snabdijevati se lokalnim proizvodima, pomoći lokalnom proizvođaču da opstane pred jeftinom i lošom hranom velikih lanaca jer oni ne moraju prelaziti dug put u transportima na naftu; prestati jesti meso i mliječne proizvode jer je industrijski uzgoj životinja glavni razlog deforestacije, iscrpljivanja zemlje monokulturama stočne hrane, iscrpljivanja pitke vode i zagađenja zato što masovni uzgoj krava dovodi do emisije metana, opasnije po stakleničkom učinku od svih naftnih transporta, a da ne govorimo o tome da je etički sasvim nedopustivo tako se odnositi prema živim bićima kako to radi industrija, srozavajući ih na nivo proizvoda. Zatim, ne koristiti plastične predmete za jednokratnu upotrebu, kupovati što manje novih stvari, popravljati stare… Može dakle mnogo toga promijeniti, zar ne? A tek kad to pomnožite s nekoliko milijardi! Javne osobe su jako važne za osvještavanje o tome što se stvarno dešava, jer kad o tome govore samo političari, postoji sumnja da muljaju nešto u svoju korist ili korist svoje partije”.

Za vas se nikad nisu vezali skandali. Kako uspijevate sačuvati sve ono što se događa između vaša četiri zida?

“Biće prije da ima dovoljno onih koji ostavljaju jedan zid otvoren”.

Kako osim veganstvom održavate svoju vječnu mladolikost?

“Sama se održava. (smijeh)”

Izvor: Cdm