Prošlo je godinu dana od smrti Milene Dravić

Glumica Milena Dravić, koju su mnogi smatrali najvećom filmskom divom sa ovih prostora, preminula je 14. oktobra 2018. godine u 79. godini, poslije teške bolesti. Danas je održan godišnji pomen slavnoj glumici u Aleji zaslužnih građana. Na groblje su došli Milan Marić, Anica Dobra, Seka Sablić, Rade Šerbedžija, Voja Brajović i Petar Benčina… 

Milena je preminula u noći između 13. i 14. oktobra u KBC Bežanijska kosa. Sahranjena je pored svog voljenog supruga Dragana Nikolića.

Jedna je od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica, igrala je u preko 100 filmskih ostvarenja, a u pozorištu je debitovala u Ateljeu 212 u predstavi „Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji“. 

Rođena je 5. oktobra 1940. godine u Beogradu. Zahvaljujući tetki koja je zapazila njen umjetnički dar roditelji su je upisali u baletsku školu. Prvu ulogu na filmskom platnu imala je u ostvarenju „Vrata ostaju otvorena“ 1959. godine, a nakon upisa na Fakultet dramskih umjetnosti dobija ulogu u filmu „Prekobrojna“ za koju ostvaja prvu nagradu u karijeri i to Zlatnu arenu u Puli.

Oprobala se u svim filmskim žanrovima, igrala je u svim važnim filmovima u srpskoj kinematografiji, a uloga u “W. R. misterijama organizma“ Dušana Makavejeva donijela joj je međunarodnu slavu, uključujući i naslovne strane Njujork tajmsa i londonskog Tajmsa. Vrhunac karijere ostvaruje u jugoslovenskoj ratnoj kinematografiji, a najpoznatije uloge odigrala je u filmovima „Kozara“, „Hasanaginica“, „Bitka na Neretvi“, „Sutjeska“, „Moj tata na određeno vrijeme“ i „Zona Zamfirova“.

Pored mnogobrojnih glavnih i sporednih uloga u filmskoj industriji, pozorištu, glumila je i u domaćim serijama.

Dobitnica je Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade „Zlatna ruža“ na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić“ za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujić“, nagrade „Pavle Vuisić“ na Filmskim susretima u Nišu, četiri „Zlatna ćurana“na Danima komedije u Jagodini i deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

 

Izvor: