Zanimljive činjenice o Džokeru

Film Džoker o Betmenovom arhineprijatelju je trenutno najveći bioskopski hit u svijetu, ali i kod nas. Džoker zauzima deseto mjesto na listi 250 najboljih filmova svih vremena po izboru publike na sajtu IMDB. 

Ako ste već pogledali Džokera, biće vam zanimljivo da saznate neke činjenice vezane za snimanje ovog filma. Zaustavićemo se na 10 takvih zanimljivosti.

Hoakin Finiks je smršao 24 kilograma za ovu ulogu.

Autori filma su osmislili tri vrste Džokerovog smijeha: smijeh zbog bolesti smijanja, smijeh u neprikladnim momentima zbog socijalne neprilagođenosti glavnog lika i smijeh iz iskrene radosti.

Film Džoker se dešava tokom 1981. godine u Gotam sitiju koji podsjeća na Njujork iz te ere.

Hoakin Finiks je izjavio da je inspiraciju za Džokerov govor tijela pronašao u likovima Bastera Kitona i Reja Bolgera iz ere nijemog filma.

Filmovi Martina Skorsezea o usamljenicima, kao na primjer Taksista i Kralj komedije, poslužili su kao inspiracija za Džokera, i u filmu se može vidjeti dosta posveta ovim ostvarenjima.

Ideja da Artur Flek (Džoker) bude propali stand up komičar potekla je iz stripa Ubistveni vic Alana Mura.
 
Hoakin Finiks je više puta izjavio da je Robert De Niro njegov omiljeni glumac, međutim, njih dvojica nisu mnogo razgovarali na snimanju, a u jednom trentuku je došlo i do konflikta između njih jer Hoakin nije želio da učestvuje na zajedničkom čitanju scenarija.
 
Hoakin Finiks i pokojni Hit Ledžer su bili dobri prijatelji, ali je Hoakin izjavio da nije bio inspirisan njegovom interpretacijom stripovskog negativca, niti bilo kojih drugih glumaca koji su tumačili Džokera u prethodnom periodu.
 

Scena na početku filma u kojoj Artur Flek dobija batine od lokalnih huligana je snimljena da izgleda kao crtež u grafičkoj noveli.

 Reditelj filma Tod Filips je izjavio da je Artur Flek (Džoker) osoba koja je u potrazi za identitom, ali igrom slučaja postaje simbol otpora prema sistemu.

 

Izvor: