Crnogorska kinematografija predstavljena na Molise Cinema Film Festivalu

Molise Cinema Film Festival održan je od 6. do 11. avgusta u mjestu Kazakalenda u Italiji (okrug Kampobaso, regija Molise). Na ovogodišnjem 17. izdanju, crnogorska kinematografija bila je prisutna kroz više programskih segmenata.

U okviru festivala, sprovedene su aktivnosti u vezi sa evropskim projektom “Circe”, kordinisanim od strane Filmske komisije Apulia i partnera regije Molise, koji nastoje izgraditi mrežu filmske saradnje između regija Pulje, Molisea, Albanije i Crne Gore. Partneri u projektu su Filmski centar Crne Gore i Centar za kinematografiju Albanije. Tako su tokom trajanja festivala, održani i sastanci partnera na projektu CIRCE – “Zajedničke inicijative za promociju kinematografije između Italije, Albanije i Crne Gore”, koji se sufinansira iz sredstava INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje između ove tri zemlje. U okviru aktivnosti projekta CIRCE organizovan je i inicijalni sastanakusmjeren ka kreiranju mreže filmskih festivala regiona uključenih u projekat. Među predstavnicima iz Crne Gore bili su Vuk Perović ispred UnderhillFesta i Drita Llolla ispred Seanema Film Festivala.

U posebnom programskom segmentu ovogodišnjeg izdanja festivala Molise Cinema, pod nazivom “Focus Montenegro”, italijanskoj publici prikazana su tri crnogorska kratkometražna filma: “Soa” reditelja Dušana Kasalice, “Glava puna radosti” reditelja Branislava Milatovića i “Put” reditelja Senada Šahmanovića. Na festivalu je prikazan i dugometražni igrani film crnogorskog reditelja Ivana Salatića “Ti imaš noć”.

Kada je u pitanju takmičarska selekcija u kategoriji Međunarodni kratkometražni film, među članovima žirija za ovu godinu je Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore, a pored njega u žiriju su i italijanska glumica Roberta Caronia, zatim Agron Domi, suosnivač Albanske filmske komisije i Fondacije za umjetnost i medije Albanije, kao i irski reditelj Conor Morrissey.

Izvor: Cdm