Tifa: Publika ne voli folirante

Mladen Vojičić Tifa priznaje da bi bio bogatiji i popularniji da je karijeru prepustio nekome da je vodi. To što ga smatraju pjevačem koji jednako dobro izvodi rok i folk muziku smatra hendiepom, a na komentar o rijaliti šou programima odgovata kako mu je život sam po sebi rijaliti. Posljednjih godina publika ga gleda i sluša na koncertima Bijelog dugmeta čiji je bio član osamdesetih i kaže da ima odlučnu saradnju sa frontmenom Goranom Bregovićem.

Da li je autorima teško napisati pjesmu za Tifu?

„Ima i toga, ali ja prvo ne vjerujem samom sebi, pa kako onda da uvjerim druge. Kada snimaš pjesmu, kada želiš da je javno prezentuješ, moraš da budeš uvjerljiv, jer publika ne voli folirante. Kada stojiš iza samog sebe onda si baš jak kao stijena“.

I sam pišeš pjesme, može se reći uspješno?

„Znaš kako je rekao moj prijatelj, kolega, muzičar Milić Vukašinović: „Samo kokuz može dobru pjesmu da napiše“. A, kako godine idu ja Milića sve više i više razumijem, mada sam ga jedno vrijeme tjerao od sebe, a samo zbog toga što je bilo luđi od mene. A, u stvari Vukašinović je odličan mudrijaš. Već dugo sam došao do saznanja da se isplati biti svoj, da jednostavno nisi ničiji“.

Da nisi bio svoj, da si se dao vezati za nekoga, da te neko vodi i upravlja tvojom karijerom bio bi mnogo bogatiji, popularniji…

„Da, ali koga bi ja dovodio u te vile i jahte. Bio bih bogat, ali osim porodice ne bih možda nikoga imao, i tu dovodio. Ja volim raju, volim prave prijatelje, a mogu da se pohvalim da imam nekoliko njih zaista pravih i iskrenih“.

Da li te neko od prijatelja izdao?

„Život je satkan od više minusa već pluseva. Svako gleda sa neke njemu povoljne strane, a od toga dosta zavisi. Bitno je da se čovjek ne osjeća gladno, da grabi sve sebi, treba da se okreneš oko sebe, pa da vidiš ima i gorih od tebe. Treba da shvatiš život oko sebe. Izdaje je bilo, ali idemo dalje“.

Da li misliš da si na pametan način procijenio svoj život?

„Ja sam u principu radio sve ono što mi je srce govorilo, a ne pamet. Da sam se rukovodio pameću onda bi vjerovatno sve išlo drugim tokom, a to se zove pragma života“.

Činjenica je da nikada nisi bio po standardima života, a uvijek si bio i ostao miljenik publike?

„Ako je tako zadovoljan sam, ali ja ne mogu o tome da pričam, da dam neki svoj komentar“.

Da li si zadovoljan trenutnim statusom u saradnji sa Goranom Bregovićem?

„Ma, kako da ne. Sa Goranom je zadovoljstvo raditi. Jednostavno me ne boli glava više, sve je organizovano. Dođem, popnem se na binu, odradim svoje što treba, a siguran sam i on je zadovoljan sa mnom“.

Zbog veće zarade, zbog više samostalnih nastupa, da li si ikad razmišljao da snimiš jedan narodnjački album, jer tebi sve „leži“ da pjevaš?

„Pa, tako kažu da ja mogu sve i svašta, a po meni je to neki hendikep. Ne možeš na dvije stolice da sjediš. Ubistveno je kada kažu da si talentovan za više stvari. Po meni postoji samo dobra i loša muzika, ali shvatam ja šta ti mene pitaš,ali ne. A, možda bi se i odlučio i na takav korak, ne zbog dobiti, već više što ja nema strategiju djelovanja. Uhvati me momenat, uđem u studio i snimim“.

Da li si ikada pjevao u pravoj kafani i dobijao bakšiš?

„Ja jesam bio u kafanama i gledao kako se to radi. Ali, jednom sam i pjevao i to sa  u „Mađarskom restoranu“ u Sarajevu. Tu sam otpjevao „Lipe cvatu“ i bilo je super, bilo jagnjetine, ma bilo svega“.

Da li si imao pozive za ulazak u neki rijaliti?

„Da, imao sam, ali ne bi o tome detaljisao. Moj kompletan život je rijaliti, sve je „na izvolite“. Ja jesam ljudima interesantan, ali ne nikada tako javno“.

Izvor: Cdm