Havijer Bardem otkriva zašto se nikada nije preselio u Holivud

Španski glumac Havijer Bardem jedan je od rijetkih sa mnogo više nagrada nego uloga: snimio je 60 filmova, a za njih je dobio 101 nagradu i još 83 puta bio nominovan. Najvažnija među njima je Oskar za ulogu u filmu “Nema zemlje za starce” 2007, s kojom je postao prvi španski glumac koji je dobio zlatnu statuu Američke filmske akademije.

Filmski kameleon, koji se iz filma u film fizički i karakterno mijenja do neprepoznatljivosti – od alfa mužjaka i seks-simbola do ubice psihopate, kvadriplegičara, homoseksualnog pjesnika, u brojnim izborima kritičara i gledalaca redovno se nalazi visoko na listi najboljih. I to iako su njegovi naslovi uglavnom nepoznati široj javnosti.

“Većina filmova danas se snima sa isključivom namjerom da zabavi tinejdžere i ja zaista nemam ništa protiv toga. Međutim, mene više od akcionih spektakla zanimaju autentične ljudske priče o istini i izdaji, lojalnosti i prevari i ljubavi i njenom gubitku. Naime, uistinu živimo jedino kad volimo i kada smo voljeni”, objasnio je zašto se uprkos brojnim finansijski izdašnim ponudama nikad nije preselio u Holivud.

                                                                                        Foto: Cdm

Sa suprugom, glumicom Penelope Kruz (44), kćerkicom Lunom (5) i sinom Leonardom (8) Havijer i dalje živi u Madridu, gdje je 1. marta proslavio 50. rođendan u najužem krugu.

Izvor: Cdm