Život je čudo: Bila je čistačica, sada je na vrhu svijeta

Olivija Kolman godinama je radila kao čistačica i sekretarica kako bi spojila kraj sa krajem, razmišljala je da promijeni struku i gotovo je potpuno batalila glumu. Danas je ova udata majka troje djece na vrhu svijeta nakon što je osvojila nagradu Oskar za najbolju glumicu za ulogu problemtatične kraljice Ane u filmu „Miljenica“.

Iako slabo poznata u Americi, Oskara nije slučajno osvojila. Prestižnu nagradu je dodala svojoj kolekciji drugih važnih nagrada kao što su Zlatni globusi i Bafta.

Olivija je iskoristila svoj pobjednički govor u Holivudu kako bi nadahnula druge da ne odustaju.

“Svaka djevojčica koja vježba svoj govor na televiziji, nikad se ne zna. Radila sam kao čistačica i voljela sam taj posao, ali provela sam dosta vremena zamišljajući ovo”, rekla je ona.

U govoru je pohvalila Glen Klouz, jednu od kandidatkinja i njenog idola.

Ali prije samo deset godina Olivija je bila spremna da se odrekne glume nakon što nije uspijevala da nađe posao glumice i sa svojim suprugom se mučila da prežive.

Njen nevjerovatan put do nagrada je još značajniji jer je kao mlada glumica morala da čisti da bi zaradila novac, a neko je vrijeme bila toliko siromašna da je živjela na prijateljevom tavanu. Kao i većina ambicioznih glumaca, Olivija se borila za posao. Zaposlila se kao sekretarica i čistačica.

“Godinama nisam mogla da dobijem željeni posao. To su bila teška vremena. Ja sam zapravo voljela poslove čišćenja. Voljela sam zadovoljstvo koje dobijate kada radite”, rekla je ona.

Međutim, ona nije željela da radi išta drugo osim da glumi.

                                                                                 Foto: Cdm

“Najviše na svijetu sam željela da mogu da napišem u svom pasošu zanimanje glumac”, rekla je ona.

Već 25 godina je u braku sa Edom Sinklerom, ali njihove prve zajedničke godine su bile veoma teške kada su se iz Londona preselili u Bristol sa dvoje tada male djece.

“Ni Ed nije imao para, pa smo skupljali penije iz sofe kako bismo kupili jedan krompir da podijelimo”, ispričala je glumica.

Njih dvoje su 1998. godine dva mjeseca živjeli na tavanu svojih prijatelja, ali su sljedeće godine, zahvaljujući Edovom nasljedstvu uspjeli da kupe stan u Londonu. Međitim, dvije godine kasnije su morali da ga prodaju zbog dugova.

Njena karijera je konačno krenula uzlaznom putanjom zahvaljujući sitkomu „Peep Show“. Ta serija je emitovana dugo i uspješno, a uslijedila je i uloga u još jednom “Green wing“.

Zahvaljujući toj zaradi, konačno su mogli malo da odahnu.

Ipak, slavu i priznanja su joj donijele ozbiljnije uloge.

Film „Tirannosaur“ iz 2011. bio je prekretnica. Ona je igrala ženu koju je zlostavljao njen suprug alkoholičar i pobrala pohvale za tu ulogu. Zatim je igrala Kerol Tačer ćerku Margaret „Čelične lejdi“ Tačer pored Meril Strip.

Nakon toga je za ulogu u seriji „Broadchurch“ osvojila nagradu Bafta, a za „The Night Manager“ dobila Zlatni globus. Sada snima „The Crown“, u kojoj glumi još jednu kraljicu – Elizabetu Drugu.

Izvor: Cdm