Marina Abramović, Kusturica i Tarantino u istom filmu

Vim Venders, Kventin Tarantino, Mandela, Dalaj Lama, Takeši Kitano, ali i Emir Kusturica i Marina Abramović, samo su neki od umjetnika i velikih umova koji u dokumentarcu “Zašto smo kreativni?” reditelja Hermana Vaskea odgovaraju na ovo krucijalno pitanje.

Ovaj, po svemu ekskluzivni projekat, Vaske je radio tokom 30 godina karijere, snimajući najintrigantnije svjetske umjetnike, filozofe i velike umove današnjice, među kojima se nalaze dobitnici Nobelove nagrade, Oskara i drugih visokih svjetskih umjetničkih priznanja.

Projekat je započet intervjuom sa Dejvidom Bouvijem, koji se provlači kroz cio film, a zanimljivo je da su Marina Abramović, Emir Kusturica i slovenački filozof Slavoj Žižek 2002. učestvovali u snimanju Vaskeovog dokumentarnog filma “Balkan spirit”.

“Kreativnost znači spajanje dviju stvari koje nemaju veze jedna sa drugom, i tako formiraju treću. Jedan plus jedan jednako je tri – to je moje uvjerenje. Zašto si kreativan? – moj je moto. Ovo jednostavno pitanje me je dovelo u kontakt sa nekim od najuticajnijih kreativaca, i ono je napokon promenilo moj način gledanja na svijet”, izjavio je Vaske o svom filmu.

Izvor: Analitika