Potvrđena optužnica za slučaj "Štrpci"

Apelacioni sud u Beogradu, nakon tri i po godine, potvrdio je optužnicu Tužilaštva za ratne zločine protiv petorice pripadnika Višegradske brigade Vojske Republike Srpske. Oni su optuženi za zločin koji je počinjen u mestu Štrpci, kada je iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar oteto, a kasnije i ubijeno 20 civila nesrpske nacionalnosti.

"Fond za humanitarno pravo (FHP) zahtjeva od institucija Srbijej da ozbiljno i odgovorno pristupe procesuiranju ovog zločina i da, vodeći efikasan postupak, bez daljih odugovlačenja, povrate povjerenje žrtava i javnosti u rad institucija nadležnih za krivično gonjenje ratnih zločina", navodi se u saopštenju Fonda za humanitarno pravo.

Kako se navodi, pripadnici Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, predvođeni haškim osuđenikom Milanom Lukićem, nasilno su zaustavili voz u stanici Štrpci i iz njega izveli 18 putnika Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu neutvrđenog identiteta, koje su potom vojnim kamionom odvezli u prostorije osnovne škole u mjestu Prelovo kod Višegrada.

"Nakon što su im oduzeli sve vrijedne stvari i pretukli ih, vezali su ih žicom i odvezli u napuštenu kuću u obližnje selo Mušići, gdje su im naredili da legnu, a zatim ih ubili. Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljević je 2003. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred sudom Bosne i Hercegovine, priznao je da je učestvovao u ovom zločinu, te je sa Tužilaštvom BiH 2016. godine zaključio sporazum o priznanju krivice, na osnovu kojeg je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina", dodaje se u saopštenju.

Izvor:rtcg