Na pomolu deblokada rada parlamenta BiH

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je, posijle godinu blokade rada Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH, dostavio kolegijumu ovog doma parlamenta BiH predlog svojih članova u stalne skupštinske komisije.

Bez formiranja šest stalnih parlamentarnih komisija - Ustavnopravne komisije, Komisije za spoljne poslove, Komisije za spoljnu trgovinu i carine, Komisije za finansije i budžet, Komisije za saobraćaj i komunikacije i Komisije za ravnopravnost spolova, nije moguć rad parlamenta BiH.

Ova odluka SNSD-a uslijedila je poslije inicijative SDS i PDP, koji su sa pojedinim strankama iz Federacije BiH dogovorili formiranje komisija, bez predstavnika SNSD-a, kako bi se deblokirao rad Predstavničkog doma BiH.

SNSD je mjesecima obijao da učestvuje u radu komisija zato što nije formiran novi Savjet ministara BiH, u kome bi bili predstavnici ove stranke.

Još nije poznato da li je SNSD pristao i na formiranje parlamentarnih komisija u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, s obzirom na to da nijedan zakon u nadležnosti državnih institucija ne može stupiti na snagu ukoliko ga ne usvoje oba doma Parlamentarne skupštine BiH, objavio je sarajevski portal Klix.

Izvor:beta