Mišel: Najveći izazov međusobni odnosi država Zapadnog Balkana

Najveći izazov u procesu evropskih integracija država Zapadnog Balkana predstavljaju njihovi međusobni sporovi, ali i sporovi sa pojedinim državama članicama Evropske unije (EU), smatra predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

On je ocijenio da je u interesu EU, ukoliko želi više stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta u budućnosti, da ne ostavi države Zapadnog Balkana u nekoj vrsti sive zone, gdje se igraju igre kako bi došlo do destabilizacije država regiona.„U interesu EU je, ako želimo više stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta u budućnosti, da ne dopustimo državama Zapadnog Balkana da se nađu u nekoj vrsti sive zone, gdje neki drugi igraju igre da destabiliziraju te države, institucije unutar njih, ali i da destabiliziraju EU i vrijednosti i demokratske principe koje želimo podržati na našoj strani“, kazao je Mišel za European Newsroom čiji je agencija MINA dio.

Upitan koliko je realno predviđanje da će doći do proširenja EU do 2030. godine i da li će Unija za to biti spremna, Mišel je rekao da bi bilo apsurdno za EU da ne ubrza proces proširenja.Kako je naglasio, to nije samo odgovornost EU, već i država kandidata za članstvo.„Mi radimo svoj domaći zadatak, pripremamo se za buduće proširenje. Svjesni smo da će to imati svoje posljedice, u smislu finansijske solidarnosti i procesa donošenja odluka“, rekao je Mišel.Prema njegovim riječima, postoje pragmatična rješenja koja su moguća ukoliko postoji kolektivna politička volja da se napravi veći napredak.

Izvor: Mina

Foto:RTNK