Dogovorena kupovina francuskih aviona 'Rafal' tokom posjete Makrona Srbiji

Nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Makron je poručio da je Evropskoj uniji potrebna jaka i demokratska Srbija, te da je odluka o kupovini "Rafala" strateški i dugoročan izbor u tom pravcu.

Vučić i MakronVučić i Makron (Foto: Guliver ((AP Photo/Darko Vojinovic) ) )

Na pitanje novinara da li kupovina borbenih aviona "Rafal" znači zaokret Srbije prema Zapadu i udaljavanje od Rusije, francuski predsjednik je kazao da je to strateška promjena i pokazatelj evropskog duha koji doprinosi miru u Evropi.

"Vidim toliko ljudi koji zamjeraju Srbiji što ima partnerstvo s Rusijom ili Kinom, a sada ima partnerstvo s Francuskom. To je zaista velika promjena", kazao je.

"Ja poštujem suverenitet Srbije i poštujem partnerstvo i s drugim zemljama, ali ovo je otvaranje, strateška promjena koju treba naglasiti jer je zaista velika hrabrost i šansa za Evropu, i ovo je zaista pokazatelj evropskog duha", dodao je Makron.

Na isto pitanje novinara, Vučić je rekao da Srbija "neće promijeniti svoj stav".

"Ja znam da bi Emanuel (Makron) volio da uvedemo sankcije Rusiji, znam da bi to volio, ali mi to nismo uradili i mi se ne stidimo svoje odluke. Ja ne želim da se pravdam vama zbog toga, ja objašnjavam svoje političke poteze svom narodu", kazao je Vučić.

Izvor: RTCG

Foto:Gradski portal