Od danas euro zvanična valuta na Kosovu

Zamjenik premijera Kosova Bisnik Bisljimi rekao je da danas počinje primjena pravilnika Centrane banke Kosova (CBK) o gotovinskom plaćanju, ali da neće biti kaznenih mjera, već će biti orijentacije na informisanju građana o mjerama.

"Euro je bio i biće jedina zvanična valuta", kazao je Bisljimi novinarima izražavajući podršku pravilniku Centralna banke Kosova. Dodao je da neće biti kažnjavanja, iako će pravilnik od danas stupiti na snagu. Prema njegovom mišljenju, nova uredba CBK-a ima za cilj da zaštiti finansijski integritet, potrošače i platni sistem. Srpski dinar, dodao je, se ovom odlukom ne izbacuje iz upotrebe jer on nikada od 1999. godine nije bio zvanična valuta na Kosovu. “Krajnji cilj uredbe je zaštita potrošača i platnog sistema u Republici Kosovo. Predmet uredbe nije bila i nije zabrana opticaja bilo koje određene valute, jer je ova tema regulisana Ustavom Republike Kosovo", rekao je Bisljimi.

On je rekao da svaki pokušaj da se propis tretira samo sa aspekta zabrane opticaja određene valute, u najboljem slučaju predstavlja nepoznavanje propisa ili ovlašćenja CBK-a, ali i tendenciju da se ovaj propis zloupotrebi za političke neplemenite trendove. "Izdavanjem ove uredbe, CBK je maksimalno vodila računa o očuvanju svoje potpune institucionalne i upravljačke nezavisnosti. Ovim je CBK pokazala impresivan nivo profesionalizma, važne komponente u garantovanju uspješne integracije našeg monetarnog sistema u platforme i mehanizme regionalne saradnje i one unutar eurozone", kazao je Bisljimi. Bisljimi je dodao da "nijedan građanin nema razloga da se plaši sprovođenja nove uredbe CBK".

Kazao je da će se Vladini mehanizmi koji nadgledaju tu uredbu fokusirati na ulaganje u informacije i da će preduzeća na sjeveru morati da se registruju, kao i da su poslovne banke dobile instrukcije da otvore filijale na sjeveru. On je dodao da je Vlada zatražila od menadžmenta CBK-a da uspostavi liniju komunikacije sa Bankom Srbije kako bi se pronašli odgovarajući mehanizmi za sredstva koja dolaze iz Srbije.

Izvor:RTCG