Džaferi preuzeo funkciju premijera Sjeverne Makedonije

Novoizabrani predsjednik prelazne vlade Sjeverne Makedonije za sprovođenje izbora Talat Džaferi (DUI) je danas prije podne preuzeo funkciju od dosadašnjeg premijera Dimitra Kovačevskog (SDSM). Kovačevski je novinarima rekao da nova vlada u predstojećih 100 dana treba da organizuje aprilske i majske predsjedničke i parlamenetarne izbore i da udvostuči napore i odgovori na potrebe građana i obaveze.

On očekuje da svi u novoj vladi pokažu jasnu potičku volju, bez obzira na partijsku pripadnost, da se produži i održi ekonomska i politička stabilnost i da se sprovedu mirni, fer i demokratski izbori "kao što dolikuje državi članici NATO i državi koja je započela pregovore sa Evropskom unijom (EU)". "Sve započete politike koje se odnose na solidarnost i brigu za sve, podrški životnom standardu i biznisu, treba da se u potpunosti nastave i da se relizuju", rekao je Kovačevski i poželio uspješan rad Džaferiju kao predsjedniku prelazne vlade i svim ministrima i zamjenicima ministara. Džaferi je rekao da se vlada koju predvodi, kao nastavak kolicione vlade DUI i SDSM, "obavezuje da produži sa potpunim, efikasnim i uspješnim sprovođenjem prihvatljivih politika" vlade Kovačevskog. Novoizabrani premijer je istakao da će njegova vlada sprovesti sve zakonske i institucionalne preduslove, zajedno sa Državnom izbornom komisijom, OEBS ODIHR, EU i SAD, da bi se omogućili najviši evropski standardi u procesu izborne kampanje i samih izbora. Sobranje Sjeverne Makedonije je u nedjelju izabralo prelaznu vladu za sprovođenje izbora, u kojoj najveća opoziciona partija VMRO DPMNE ima dva ministra i tri dopunska zamjenika ministra. Za premijera Džaferija je predložila najveća stranka vladajuće kolicije - SDSM Dimitra Kovačevskog, kojoj, po Zakonu o Vladi, pripada to mjesto. Na svojim mjestima ostali su svi ministri prethodne koalicione vlade SDSM i DUI Dimitra Kovačevkog, osim ministra unutrašnjih poslova i rada i socijalne politike koje dobija opoziciona VMRO DPMNE, kao i tri dopunska ministra - za finansije, za poljoprivredu i za informaciono društvo i administraciju. Prvi zamjenik premijera je vicepremijer za evropske poslove Bojan Maričić (SDSM), umjesto Artana Grubija (DUI), koji je ostao ministar za politički sistem i odnose među zajednicama.

U Sjevernoj Makedoniji se 100 dana pred parlmentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj najveća opoziciona partija dobija dva ministra – za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku, i tri dopunska zamjenika ministara – za finansije, za poljoprivredu i za informaciono društvo i administraciju. Parlamentarni izbori će biti 8. maja, u srijedu, zajedno s drugim krugom predsjedničkih izbora. Prvi krug za izbor predsjednika Sjeverne Makedonije biće održan u srijedu 24. aprila.

Izvor:RTCG