Svečlja: Beograd pokušao da pripoji sjever Kosova

 Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je da je njegova zemlja prikupila dokaze da je Srbija pokušala da pripoji sjever Kosova i da su se napadači dugo pripremali u vojnim bazama u Srbiji.

Kosovsku policiju napala je 24. septembra naoružana grupa lokalnih Srba u selu Banjska u opštini Zvečan, kada je ubijen policijski službenik, Afrim Bunjaku. Svečlja je, na konferenciji za novinare, kazao da je više od 90 ljudi učestvovalo u napadu na kosovsku policiju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Srbija je više puta pokušavala da kaže da nema veze sa napadom, ali činjenice koje će biti objavljene dokazuju da su pripreme, obuka i vježbe ove grupe izvođene u vojnoj bazi za obuku kod Jagodine i na Kopauniku. Ove fotografije su sa dronova terorističke grupe, koje smo mi zaplijenili", naveo je Svečlja. Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović najavili su za danas  konferenciju za novinare kako bi odgovorili na izjave Svečlje. Odgovornost za napad preuzeo je u petak Milan Radoičić, koji je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu, koja ima podršku Beograda. Srbija je negirala optužbe Kosova da je umiješana u napad, koji su kosovske vlasti okarakterisale kao teroristički.

Izvor:MINA