U Skoplju danas sastanak lidera Procesa Brdo-Brioni

U Skoplju će danas biti održan sastanak lidera zemalja učesnica procesa Brdo-Brioni, čiji će domaćin biti predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

On je sinoć u predsjedničkoj "Vili Vodno" u Skoplju dočekao neke kolege iz regiona, između ostalih i predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića. Na skupu će kao kodomaćini učestvovati predsednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, a najavljen je dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Kosova Vjose Osmani, Albanije Bajrama Begaja, Crne Gore Jakova Milatovića i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine: Željka Komšića, Denisa Bećirovića i Željke Cvijanović.

U fokusu ovogodišnjeg susreta lidera zemalja učesnica Brdo-Brioni procesa u Skoplju su evropske integracije, klimatske promjene i iseljavanje mladih, saopštio je kabinet predsjednika Sjeverne Makedonije. Proces Brdo-Brioni prvi put je održan 2013. godine na zajedničku inicijativu predsjednika Slovenije i Hrvatske na Brdu kod Kranja. Osnovni cilj tog procesa je puna integracija zemalja regiona u Evropsku uniju, stabilizacija situacije na Zapadnom Balkanu kroz jačanje regionalne saradnje i rješavanje otvorenih pitanja. Lideri zemalja Brdo-Brioni procesa sastaju se najmanje jednom godišnje, a za današnji sastanak je akreditivano 125 predstavnika medija, od kojih 53 iz inostranstva.

Izvor:RTCG