Vučić: Uskoro ćemo tražiti sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija uskoro tražiti hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu.

"O tome ću danas da imam sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i ljudima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju zbog užasnih pritisaka koje trpi naš narod, biramo najbolji trenutak, ne bih da objašnjavam detalje", rekao je on novinarima.

Kada je riječ o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, Vučić je rekao da su oni svakodnevni i da to nije novost.

"Ne postoji nijedan dan u posljednjih godinu i po da se ja sjećam da je prošao da mi neko to nije tražio, rekao da Srbija promijeni svoju politiku", rekao je on.

Ocijenio je da je situacija na ukrajinskom frontu takva da niko ne može da pobijedi i da je "nervoza sve veća".

"Ekonomija pati, strada i na Istoku i na Zapadu, zato nervoza postaje sve veća. Mi govorimo danas o multipolarnosti u svijetu, a svijet nikada ustvari nije jasnijim crtama bio podijeljen nego što je danas", dodao je.

Komentarišući kratko samit BRIKS-a u Johanesburgu, rekao je da države članice žele da "naprave izazov Grupi sedam (najrazvijenih zemalja) ".

"Postoji spremnost za stvaranje drugačijeg svijeta", rekao je srpski predsjednik.

izvor-rtcg