Carinici otkrili velike količine krijumčarenog čaja za mršavljenje iz Turske

U prethodnih nekoliko dana na graničnim prelazima oduzeto preko 750 kutija čaja za mršavljenje i 50 bočica sirupa za dobijanje na težini, saopšteno je iz Uprava carina Republike Srbije.

Posljednji takav slučaj zabilježen je 15. avgusta 2023. godine na prelazu Gradina u autobusu koji saobraća na redovnoj liniji Turska – BiH. Tokom detaljnog pregleda otkriveno je da su ispod sjedišta, u prtljažniku i u toaletu autobusa skrivene tri velike kese ispunjene čajevima za mršavljenje i sirupima za dobijanje na težini.

Ukupno je otkriveno 50 kutija čaja za mršavljenje ''Trex Tea'' i 50 bočica sirupa za dobijanje na težini ''Sipraktin'', vrijednih preko 150.000 dinara, za koje se kao vlasnik prijavio jedan od vozača.

Dan ranije je, na istom graničnom prelazu, radi kontrole zadržan kamion koji se iz Turske uputio ka unutrašnjosti Srbije. Carinici su nakon istovara robe i upoređivanja dokumentacije zaključili da je kamion pored prijavljene, prevozio i preko tonu neprijavljene robe.

U spornom tovaru je, među farmerkama, duksevima, trenerkama, majicama i dresovima za koje se sumnja da povrjeđuju pravo intelektualne svojine poznatih robnih marki, otkriveno i 500 kutija turskog čaja za mršavljenje ''Trex tea''.

Niz pokušaja krijumčarenja čaja za mršavljenje počeo je 11. avgusta kada je neprijavljeni čaj otkriven u prtljažniku još jednog autobusa koji se vraćao iz Turske.

Naime, tada su carinici u prtljagu i kesama 58-godišnje putnice otkrili 202 kutije čaja koje ona nije prijavila, iako je to obaveza kako putnika koji u zemlji ostaju, tako i onih koji kroz nju samo prolaze. 

Dio ličnog prtljaga svakog putnika može biti samo roba u količinama za ličnu upotrebu, a nikako ona koja je očigledno namijenjena daljoj preprodaji. Uz to, krijumčarenje i korišćenje bilo kakvih neispitanih preparata može predstavljati potencijalni rizik po zdravlje.

Izvor: RTCG