NATO i EU šalju pomoć Sloveniji

Evropska unija i NATO počeli su danas da šalju hitnu pomoć Sloveniji poslije razornih polava tokom vikenda koje su zahvatile dvije trećine zemlje i u kojima je poginulo najmanje šest ljudi, a stotine su ostale bez domova.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarao je danas telefonom sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom i izrazio saučešće i snažnu solidarnost Alijanse sa Slovenijom, navodi se u saopštenju NATO.

"Izražavam najdublje saučešće narodu Slovenije za gubitak života i veliko razaranje izazvano poplavama ovog vikenda", rekao je Stoltenberg.

Juče su Slovenija i Kipar aktivirali Evropski mehanizam za civilnu zaštitu zbog poplava u Sloveniji i požara na Kipru koji su pogodili te dvije države Unije.

EU šalje Kipru dva kanadera iz EU flote za Civilnu zaštitu stacionirane u Grčkoj. Grčka takođe šalje 20 tona tečnog sredstva za smanjenje požara preko EU Mehanizma za civilnu zaštitu.

Poplave u Sloveniji najgore su u skorijoj slovenačkoj istoriji, prema slovenačkim zvaničnicima.

Francuska šalje dva bagera sa inženjerskim jedinicama dok Njemačka šalje dva montažna mosta i dva bagera sa propratnim osobljem, saopštila je Evropska komisija.

Bugarska i Hrvatska su takođe ponudile pomoć uključujući helikoptere, bagere, montažne mostove i inženjerske timove. SAD su takođe poslale ljude u Ljubljanu da procene situaciju i utvrde hitne humanitarne potrebe.

Poplave su izazvane jakim kišama u petak zbog kojih su nabujale rijeke brzo probile u kuće, polja, sela i gradove. Prema slovenačkoj meteorološkoj službi za jedan dan je pala količina kiše koliko prosječno padne za jedan mjesec.

Stručnjaci smatraju da su ekstremni vremenski uslovi djelimično podstaknuti klimatskim promjenama. Djelovi Evrope imali su rekordne vrućine i požare ovog ljeta.

Cijela sela su i dalje pod vodom u Sloveniji. Usjevi su uništeni i kola zaglibljena u blatu. Glavni autoputevi u Sloveniji su zatvoreni, a mnogi mostovi su se srušili.

izvor-rtcg