Eskobar očekuje da Srbija i Kosovo primjene ono što su prihvatili u Briselu

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je prisustvovao sastancima lidera Srbije i Kosova i zvaničnika EU u Briselu, potvrdio je da su se lideri saglasili da krenu naprijed u dijalogu u skladu sa evropskim predlogom, ali upozorava da tek predstoji "težak rad na implementaciji" onoga sa čime su se dvije strane saglasile, prenosi Glas Amerike.

Američki diplomata je, na "onlajn brifingu za novinare", rekao da SAD vjeruju da su ovoga puta dvije strane ozbiljne u namjeri da sprovedu dogovoreno i ponovio da evropski predlog nije o međusobnom priznanju, već normalizaciji odnosa.

Lideri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti su se na sastanku u Briselu u ponedjeljak uz posredovanje visokih zvaničnika EU, usmeno saglasili da su spremni da nastave dijalog u skladu sa evropskim predlogom o rješavanju pitnja Kosova, ali u Briselu ništa nije potpisano, podsjeća Glas Amerike. "U konsultaciji sa evropskim partnerima, lideri Srbije i Kosova su se saglasili da krenu naprijed u skladu sa evropskim predlogom. To podržavamo i ako znamo da je jako važan korak, ostaje težak rad na implementaciji, dogovoru oko aneksa implementacije. Tu takođe želimo da vidimo napredak obje strane", kaže Eskobar.

Izvor:RTCG