Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar položila zakletvu

Advokatica Nataša Pirc Musar položila je zakletvu na svečanosti u Skupštini Slovenije i tako postala prva predsjednica te zemlje.

Na svečanoj sjednici nakon polaganja zakletve obavezala se da će poštovati ustavni poredak, postupati po svojoj savjesti i dati sve od sebe kako bi obezbijedila prosperitet Slovenije.

"Današnjom zakletvom obavezala sam se da će svaki dan mog života biti posvećen vama. Moje srce sada kuca za vas", poručila je Pirc Musarova koja je ranije ove nedjelje predstavila svoj tim.

Nova predsjednica Slovenija će sjutra preuzeti dužnosti od prethodnika Boruta Pahora.

Novoizabrana predsjednica kao svoje prvo putovanje u inostranstvo planira turneju po zemljama Zapadnog Balkana. Najavila je i nastavak napora njenog prethodnika Boruta Pahora u procesu Brdo–Brioni.

Nataša Pirc Musar u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedila je rivala iz Slovenačke demokratske stranke Anžea Logara.Rođena je 1968. godine u Ljubljani. Detinjstvo je provela u Kamniku, a sada živi u Radomlju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Ljubljani 1992. godine, a 23 godine kasnije doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beču.

 

Izvor: Rtcg