Zbog prisustva naoružanih grupa povećali prisustvo na sjeveru Kosova

Međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) su večeras saopštile da su zbog mogućeg prisustva naoružanih grupa na sjeveru Kosova povećale prisustvo svojih trupa.

"Danas je, poslije koordinacije sa svim stranama, Kfor iz bezbjednosnih razloga pojačao prisustvo na Jarinju. Ovo povećanje je rezultat mogućeg prisustva organizovanih kriminalnih grupa među demonstrantima", navodi se u saopštenju.Podvlače da je uvijek važno da "sve osobe koje učestvuju u protestu, svoje mišljenje izraze na miran način, izbjegavajući nesrazmjerno nasilje, agresivne stavove i ponašanja koja mogu biti pogrešno shvaćena kao provokacija ili nepotrebno nasilje".

U saopštenju se navodi da je KFOR u potpunosti fokusiran na svakodnevnu implementaciju svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999. godine, "da obezbijedi bezbjedno okruženje za garantovanje i slobodu kretanja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu".Danas oko 13 časova dio demonstranata okupio se kod prelaza Jarinje, između Kosova i Srbije na teritoriji Srbije u znak podrške lokalnim Srbima koji su podigli barikade na sjeveru Kosova.

Izvor: rtcg