Na Kosovu uhapšen policajac srpske nacionalnosti

Srbi na sjeveru Kosova i dalje su na barikadama. Sedmi dan protestuju zbog hapšenja svojih sunarodnika, a sinoć je u sjevernoj Mitrovici uhapšen i Slađan Trajković, jedan od pripadnika kosovske policije koji su napustili službu, prenosi RTS.

Supruga uhapšenog policajca, Suzana, rekla je za taj javni servis da su joj u južnom dijelu Mitrovice rekli da je njen muž uhapšen, prebačen u Prištinu i da je optužen za ratni zločin.

Dodaje da je upitala koje ratne zločine, poslije 23 godine, s obzirom na to da je bio radnik MUP-a.

"Kao što vidite prema Srbima nema pravde. Ovaj teror ne može više da se izdrži", kazala je.Vijest o hapšenju Trajkovića objavio je i direktor Kancelarije za KiM u Vladi Srbije, Petar Petković."Novo hapšenje i to bivšeg srpskog policajca Slađana Trajkovića na KiM pokazuje da Kurti nastavlja lov na Srbe, ne želi da smiri tenzije i deeskalira situaciju! Kako se odjednom pojavljuju dokazi protiv Srba koji su napustili institucije a nisu postojali dok su bili dio kos. sistema", napisao je Petković na Tviteru.

Ovo je četvrto hapšenje za nešto više od nedjelju dana na sjeveru Kosova, a drugo hapšenje bivših pripadnika Kosovske policije, podsjeća N1. Prethodno je prošle sedmice uhapšen Dejan Pantić, što je bio zvaničan povod za nove barikade koje su postavljene na najmanje šest mjesta na sjeveru Kosova.Novim tenzijama prethodilo je masovno napuštanje većine kosovskih institucija na sjeveru Kosova u novembru ove godine, kada je ujedno Kosovsku policiju napustilo više od 500 Srba.

Tenzije su potom dodatno podgrijane raspisivanjem sada već odloženih izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici, kada su Srbi spriječili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Opštinske izborne komisije.Potom su se rasporedile pojačane snage KP na sjeveru Kosova, nakon čega su se hapšenja i dogodila.

Izvor: rtcg