Srbija razmatra slanje hiljadu pripadnika bezbjednosnih snaga na Kosovo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković rekao je da je kosovski premijer Albin Kurti nastavio okupaciju sjevera Kosova i najavio da će Srbija usljed najnovijih dešavanja razmotriti mogućnost da na Kosovo pošalje do 1.000 pripadnika bezbjednosnih snaga.

Petković je na vanrednoj konferenciji za medije naveo da je nakon što je Kurti "napadao vino i rakiju i srpski narod u Velikoj Hoči i nakon što je sa kosovskom policijom maltretirao djecu u vrtiću u Leposaviću, u četvrtak veče poslao kosovsku policiju na sjever Kosova.

"Prema našim saznanjima, preko 300 do 350 policajaca, što patrolnih s pancirima, što pripadnika ROSU sa dugim cijevima, pod punom ratnom opremom i oklopnim vozilima, oko 20.30 upali su na sever Kosova i Metohije iz pravca Južne Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali, pa se rasporedili i blokirali celu Kosovsku Mitrovicu, da bi se konačno stacionirali u mešovitim naseljima u severnom delu Kosovske Mitrovice - Suvi Do, Brđani, Mikronaselje, Tri solitera i Bošnjačka mahala", rekao je Petković, prenosi RTS.

Kaže da je povod za upad policije navodno to što su Albanci koji žive u mješovitim sredinama uplašeni zbog dešavanja na sjeveru Kosova. Petković je rekao i da je Kurti tokom samita u Tirani izazivao nasilje i obračunavao se sa Srbima, želeći da izazove incidente i da se nasilno nametnu protivpravni izbori u četiri opštine.Prema njegovim riječima, Kurti želi da izazove nasilje i protjera srpski narod sa Kosova.

Izvor: rtcg