Vašington ohrabruje Srbiju i Kosovo da ne podižu tenzije

Predstavnici stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) sinoć su na sjednici o radu Misije UN na Kosovu (Unmik) iznijeli različite stavove o rješavanju kosovskog pitanja i o situaciji na Kosovu, prenosi Beta.

Tokom razmatranja novog šestomjesečnog izvještaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, predstavnik SAD je rekao da je potrebno "ozbiljno i hitno angažovanje" dvije strane u dijalogu kako bi bila postignuta sveobuhvatna normalizacija odnosa Srbije i Kosova, zasnovana na uzajamnom priznanju.

Na sjednici na kojoj se razmatra Guterešov izvještaj za period od 16. marta do 15. septembra 2022. godine, predstavnik SAD je kazao da Vašington "snažno ohrabruje" Srbiju i Kosovo da ne podižu tenzije, da se fokusiraju na napredak u dijalogu i da izbjegavaju zapaljivu retoriku.Naveo je da je Unmik imao važnu ulogu u održavanju mira u prošlosti, ali da je misija UN u međuvremenu postala suvišna."Razočarani smo što SB UN nije više učinio na ukidanju Unmika, s obzirom na to da imamo mnogo važnije prioritete", dodao je.Predstavnik SAD je rekao i da nema potrebe održavati sjednice SB UN o Kosovu na svakih šest mjeseci, već na godinu dana.Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da Kosovo ostaje "ključna tačka tenzija" na Balkanu i dodao da stanje zahtjeva "temeljnu pažnju" SB UN i međunarodne zajednice.On je kazao da je zbog toga neophodan nastavak angažmana Unmika, kao "najvažnijeg garanta bezbjednosti" na Kosovu.Nebenzja je kazao da od 1999. na Kosovu postoji "kontinuirano kršenje prava Srba" i da se podstiče "atmosfera mržnje prema Srbima".

IZVOR: Rtcg