Tim NATO-a u Albaniji da pomogne posle sajber-napada Irana

NATO je danas poslao delegaciju na višem nivou u Albaniju da joj pomogne da se izbori s posljedicama nedavnog sajber-napada za koji je okrivila Iran.NATO je saopštio da Džejms Apaturaj, zamjenik pomoćnika generalnog sekretara, predvodi tim stručnjaka čime Albaniji, kao članici NATO-a nudi "političku i praktičnu podršku".

Albanija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom zbog sajber-napada od 15. jula koji je privremeno zatvorio brojne digitalne servise i državne veb-sajtove Albanije. Premijer Edi Rama nazvao je to činom "državne agresije".Pošto je protjerano osoblje iranske ambasade u Tirani, drugi sajber-napad iz istog iranskog izvora pogodio je informacioni sistem koji bilježi promet na granici, stvarajući teškoće i čekanje putnika, navode albanske vlasti.Ministar odbrane Niko Peleši rekao je da njegovo ministarstvo i albanska vojska nijesu bili pogođeni jer su odvojeni od opšte komunikacione mreže.

Apaturaj je rekao da će NATO pomoći Albaniji i da koordinira podršku iz sjedišta NATO-a u Briselu i podršku drugih članica u "rješavanju neposrednih izazova i dugoročnih potreba"."Možete biti sigurni u stalnu političku i praktičnu podršku NATO-a", rekao je on.NATO, Sjedinjene Države i Evropska unija osudili su napad i podržale odluku Albanije da prekine diplomatske odnose sa Teheranom. Vlada SAD uvela je sankcije iranskoj obavještajnoj agenciji i njenom rukovodstvu kao odgovor na julski sajber-napad.

Izvor: Rtcg