Usvojili više dokumenata u inicijativi "Otvoreni Balkan"

Vlada Sjeverne Makedonije usvojila je danas više izvještaja o završenim pregovorima i utvrđenih tekstova dokumenata u okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan". Kako se navodi u saopštenju sa 75. sjednice, ti dokumenti biće finalizovani tokom posjete delegacije Vlade Sjeverne Makedonije Beogradu povodom Sajma hrane i vina, od 1. do 4. septembra, koji je dio Inicijative "Otvoreni Balkan".

Ta inicijativa u kojoj su Sjeverna Makedonija, Srbija i Albanija, ističe se, ima za cilj razvoj međusobne saradnje zemalja potpisnica, podsticanje ekonomskog rasta, mobilnosti i promocije turizma, kao i ubrzanje evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana."U tom pravcu danas je usvojen Izvještaj o završenim pregovorima za zaključivanje Sporazuma o saradnji u oblasti mehanizama bezbjednosti hrane na Zapadnom Balkanu i prihvaćen tekst sporazuma", navedeno je u saopštenju vlade Dimitra Kovačevskog.

Taj sporazum, precizira se, predviđa sprečavanje nestašice osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na pijacama učesnika inicijative "Otvoreni Balkan" kako bi se obezbijedilo blagostanje građana u regionu Zapadnog Balkana, poštujući princip solidarnosti, kao jedan od osnovnih principa ove inicijative.Predviđeno je jačanje regionalne saradnje i pomoći između članica "Otvrenog Balkana" u slučaju prekida lanaca snabdijevanja, kao posljedice globalne krize, kada se jedna od strana suoči sa nedostatkom u snabdijevanju osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima na domaćem tržištu.To su kukuruz, pšenica, pšenično brašno, mlijeko i mliječni proizvodi, bijeli šećer u čvrstom obliku, suncokretovo ulje i sjeme, tijesto, kuvano, nekuvano ili punjeno, žitarice, griz i peleti, svježe i smrznuto voće i povrće i meso i prerađeno meso.

Izvor: rtcg