Sjeverna Makedonija počinje da štedi struju

Vlada Sjeverne Makedonije usvojila je 16. avgusta set zaduženja državnim i javnim institucijama i preporuka građanima i privredi za štednju struje, koji će se primjenjivati od 1. septembra ove do 31. marta naredne godine.

"Cilj koji treba postići je smanjenje potrošnje energije za 15 posto u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine", rekao je ministar ekonomije Krešnik Bekteši, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je istakao je da su prognoze da Sjevernu Makedoniju, region i Evropu očekuje jedna od najtežih zima na energetskom planu i da je njegovo ministarstvo napravilo set preporuka i zaduženja kako bi "lakše podnijeli period koji nas čeka i kako bi imali nesmetano snabdijevanje električnom energijom i njeno efikasno korištenje".

Rekao je da su tim paketom nazvanim "Ušteda struje za bezbjednu zimu" za domaćinstva i preduzeća date samo preporuke kojih se treba pridržavati kako bi se uštedjela električna energija, dok su za ustanove predviđene posebne obaveze i kazne ako plan ne bude ispunjen.Prema riječima Bektešija, preporuke, uputstva i dužnosti dijele se u nekoliko kategorija, prije svega, u zavisnosti od toga da li su u pitanju domaćinstva, preduzeća ili prostorije javnih objekata u državnoj svojini (ministarstva, agencije, organi državne uprave, državna preduzeća, opštine i grad Skoplje).Među brojnim preporukama je i ona da građani vodu u bojleru griju samo kada im je to potrebno i po mogućnosti u vrijeme niske tarife, tokom noći.

Izvor: Rtcg