Albanski predsjednik: Nezavisnost Kosova nepovratna

Predsjednik Albanije Bajram Begaj je tokom susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, izrazio podršku odlukama Vlade Kosova o reciprocitetu prema Srbiji i čestitao premijeru na obazrivosti i smirenosti u vezi sa dešavanjima od 31. jula, saopšteno je iz Vlade Kosova.

"Albanski šef države ponovio je i da je nezavisnost Kosova nepovratna i istakao podršku stavovima Kosova u dijalogu sa Srbijom, koji bi, kako je rekao, trebalo da bude zaključen konačnim sporazumom usredsređenim na međusobno priznanje“, dodaje se u saopštenju.

Begaj i Kurti su međusobne odnose dvije zemlje ocijenili odličnim, u skladu sa demokratskom orijentacijom, zajedničkim ciljem članstva u Evropskoj uniji i jačanja sjevernoatlantskog saveza.Kurti je sa svoje strane čestitao Begaju na izboru za predsjednika Albanije i podvukao značaj otvaranja pregovora sa Evropskom unijom i ponovio posvećenost i spremnost za nastavak saradnje, kao i dalje produbljivanje i proširenje odnosa dvije zemlje.Takođe, kako je saopšteno, Kurti je istakao značaj podrške Albanije u procesima članstva Kosova u NATO programu Partnerstvo za mir, Jadranskoj povelji, Savjetu Evrope i aplikaciji za članstvo u Evropskoj uniji.

Saopšteno je da je govoreći o konkretnoj saradnji bilo riječi o značaju projekta za prugu Drač-Priština, posebno o ulaganjima u odbranu i bezbjednost, kao i pitanju suvereniteta, za šta je zatražena saradnja obje zemlje.

Izvor: Rtcg