"SPC neće određivati politiku prema Kosovu"

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je jedna od najpoštovanijih institucija i njene preporuke o Kosovu ćemo poštovati, ali to neće odrediti državnu politiku, kaže ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin.

On je za TV Pink rekao da se SPC duguje pažnja, poštovanje i zahvalnost za sve sto je radila oduvijek, ali da je Srbija sekularna država gdje političari, koje je narod izabrao na izborima, donose odluke.

"Crkva daje preporuke i mora se govoriti sa poštovanjem o tome. Da li će to opredijeliti državnu politiku i odrediti da može samo tako i nikako drugačije - pa neće", rekao je Vulin.

Kako kaže, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima u crkvi iskreno i veliko poštovanje za ono što radi, ali i da se mora razumjeti da crkva ima svoje stavove po pitanju Kosova, ali da to ne znači da bezuslovno mora tako da se radi.

"Crkva je pastir svog naroda i ona da preporuku, ona kaže kako i šta misli i o tome mora da se vodi računa. Naravno da će SPC biti uz svoju državu kao što je uvijek i bila. Nađite mi vrijeme u istoriji našeg naroda kada je crkva bila protiv svoje države", naglasio je Vulin.

 

Izvor: Rtcg