S. Makedonija: Zbog nižih akciza jeftinije gorivo

Na pumpama u Sjevernoj Makedoniji benzin je od ponoći jeftiniji za 6,5 denara (oko 10 centi), a dizel za devet denara po litru (14 centi), zbog smanjenja akciza i poreza na dodatu vrijednost (PDV) na goriva.

Prema novom cjenovniku, litar "eurosupera BS 95" je 86,5 denara (1,40 euro), "eurosupera BS 98" košta 88,5 denara (oko 1,43 eura), a "eurodizel" 88 denara (1,42 eura).

Makedonsko Sobranje u petak je pred ponoć, na prijedlog vlade Dimitra Kovačevskog, usvojio izmjene zakona o PDV i o akcizama, kojim su smanjene stope poreza na gorivo sa 18 na 10 odsto i akcize u zavisnosti od srednje berzanske cijene.

Izmjenama zakona o PDV ukinut je taj porez na hljeb, šećer, brašno - tip 400, suncokretovo jestivo ulje, trajno mlijeko, svježe meso, pirinač i jaja i do kraja godine produžena primjena povlašćene poreske stope za struju građanima od pet odsto, koja je 1. jula trebalo da bude povećana na 10 odsto.

To smanjenje poreza i akciza je dio paketa Vlade Sjeverne Makedonije za zaštitu životnog standarda i ekonomsku stabilnost privrede. Taj paket je ukupno vredan 400 miliona eura, od čega je 100 miliona eura odricanje planiranih prihoda, a 300 miliona eura budžetski rashodi.

Izvor:rtcg