Plenković poziva na bolju saradnju unutar NATO

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je danas na bolju saradnju unutar NATO i ocijenio da je pad bespilotne letjelice u Zagrebu bio ozbiljna prijetnja na koju je trebalo reagovati.

Poslije obilaska mjesta pada vojne letelice, Plenković je rekao da je o svemu obavijestio čelnike EU i NATO.

On je, međutim, istakao da će temu "dignuti u svim tijelima NATO i EU da bi se podigla spremnost svih i učinkovito i brzo reagovalo da bi se takve letjelice neutralizovale na nekom sigurnom mjestu, a ne da dolete i onda padnu na praktički glavni grad, u jako gusto naseljen dio grada".

"Ovakvu situaciju više ne možemo niti tolerisati niti je ona trebalo da se dogoditi. Ovako nešto je bilo vrlo čista i jasna prijetnja na koju je trebalo reagovati", naglasio je Plenković.

On je ukazao da je to moglo da se dogodi i u nekom drugom gradu, Budimpešti, Bratislavi ili Ljubljani, ocijenivši da je sreća da u padu letjelice u neposrednoj blizini studentskog centra nije bilo tragičnih posljedica, osim oštećenja 40-tak automobila na parkingu.

"Sada je važno da pojačamo saradnju", rekao je hrvatski premijer.

Plenković je podsjjetio da je bespoilotna letjelica "Striž Tupoljev 141" sovjetske proizvodnje i da je "očito lansirana na teritoriji Ukrajine", ali da se ne zna u čijem je bila posjedu.

"Svi kažu da nije njihova, nego da je neko drugi", dodao je premijer.

On je podsetio da niko nije reagovao, a letjelica je prošla vazdušni prostor NATO, odnosno Rumunije, Mađarske i poslije sedam minuta u Hrvatskoj, srušila se u Zagrebu.

 

Izvor:rtcg