Protiv modela koji vodi bosnizaciji Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je da institucije Kosova neće dozvoliti osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, koja ugrožava funkcionisanje Kosova.

Ona je u intervju za Javni servis RTK rekla da kada je riječ o Zajednici opština sa srpskom većinom ima isti stav koji je imala 2013. godine, kada je u Briselu glasala protiv tog sporazuma.

"Asocijacija predviđena Briselskim sporazumom je među najštetnijim dokumentima u pogledu suvereniteta i unutrašnje funkcionalnosti Kosova. Ali, dobro je što ga je Ustavni sud zabranio kao takvog, ali šteta i dalje traje jer u nekim slučajevima još uvijek ima ljudi u EU koji zahtijevaju da se primjenjuje onako kako je potpisano u Briselu", kazala je Osmani.

Prema njenim riječima, Kosovo ima sreću da su SAD nakon brojnih sastanaka jasno stavile do znanja da neće podržati nijednu Republiku Srpsku, nijednu posredničku vlast ili izvršnu vlast."Ovo je jedan od najvažnijih događaja u pogledu Asocijacije. Ne može postojati model koji nas vodi ka bosnizaciji Kosova, model koji daje izvršna ovlašćenja i stvara asocijaciju kao treću vlast i model koji Kosovo čini nefunkcionalnim jer nam na kraju ne treba stolica u UN ako smo mi država potpuno propala iznutra, država koja ne funkcioniše i država i čiji će dio uvijek željeti da se otcijepi", navela je predsjednica Kosova.

Izvor: Rtcg