Lideri regiona da se fokusiraju na pomirenje

Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, pozvao je lidere regiona da se usredsrijede na multietničko pomirenje.

On je poručio i da je Otvoreni Balkan pozitivna inicijativa, ali da treba da uključi sve zemlje, jer praktično ne funkcioniše bez svih država regiona.Eskobar je u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike lidere regiona pozvao na pomirenje.

"Rekao bih da treba da se usredsrede na multietničko pomirenje, regionalnu ekonomsku integraciju, evropske standarde i stvaranje mogućnosti unutar Zapadnog Balkana iz kojih će svi ljudi imaju koristi. I mislim da je Vlada Albanije ovo započela inicijativom Otvorenog Balkana, što smatramo da je pozitivan razvoj u regionu, tako da vidim svijetlu budućnost za region. Želimo da budemo dio ovog procesa i znam da i Evropska unija ima isti stav", kazao je Eskobar.Kazao je i da nije moguće da Otvoreni Balkan bude efikasan bez učešća svih zemalja u regionu.

"I ovo je uslov pod kojim ga podržavamo: prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila Evropska unija. I drugo da bude otvoren za sve zemlje, jer praktično ne funkcioniše bez svih zemalja. Cjevovodi i autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negdje na pola puta i u kamionu čekate u redu po pet sati. Potrebno je da inicijativa obuhvati sve zemlje, kao i da standardi budu evropski. Jer, na kraju krajeva, zona slobodne trgovine znači da je potrebno imati institucije koje mogu efikasno upravljati robom i novcem.

Dakle, radi se o dva uslova: otvorenost za sve i praćenje odgovarajućih standarda i institucija. To su uslovi naše podrške tom projektu", zaključio je Eskobar.

Izvor: Rtcg