Ivica Todorić na listi najtraženijih bjegunaca

Osnivač posrnulog hrvatskog koncerna Agrokor, Ivica Todorić našao se na Europolovoj listi najtraženijih bjegunaca. Na stranicama Europola uz Todorićevu sliku i lične podatke, navedeno je da se traži zbog korupcije, prevare i falsifikovanja dokumenata.

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu izdalo je nedavno za Todorićem evropski nalog za hapšenje pošto mu je u sklopu istrage u slučaju Agrokor određen istražni zatvor. Todorić redovno na svom blogu objavljuje reakcije na aktuelna dešavanja vezana uz Agrokor, ali se ne zna gdje se tačno nalazi. Hrvatski mediji nagađaju da je u Londonu ili u Švajcarskoj.

Po raspisivanju potjernice Todorić je putem bloga najavio da će se vratiti u Hrvatsku kada završi prikupljanje relevantnih dokaza da bi se "suprotstavio zajedničkom zločinačkom poduhvatu djela političkih elita i njihovih pomoćnika koji se sakrivaju iza institucija države".

Istragom u slučaju Agrokor obvaćeno je 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izvještaje za Agrokor.

Među osumnjičenima su i Todorićevi sinovi, Ivan i Ante. Sumnje se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu omogućili pribavljanje više od 1,14 milijardi kuna protivpravne dobiti.

Istražni sudija je jedino Ivici Todoriću odredio istražni zatvor, dok je ostalima omogućio da se brane sa slobode.

 

Izvor: RTCG