EU ne podržava promjenu granica na Balkanu

Portparol Evropske komisije Erik Mamer izjavio je danas u Briselu da Evropska unija (EU) apsolutno ne podržava promjenu granica na Zapadnom Balkanu i da takve ideje jednom zauvjek treba ostaviti po strani.

Na pitanje novinara o non-pejper dokumentu koji je Briselu navodno dostavio slovenački premijer Janez Janša, a u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, portparol je rekao da u Briselu nikada nijesu vidjeli navodni non-pejper.

"Vjerujem da dobro znate poziciju EU, da apsolutno ne podržava nikakvu promjenu granica. To je nešto što treba da ostavimo po strani jednom i za svagda. Kakvi god papiri da su se pojavili, ili će se pojaviti, ili bi se mogli pojaviti... naš stav je apsolutno jasan po tom pitanju", naglasio je Mamer.

Borel: Za mene nije predmet razgovora

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel je danas u Briselu rekao da non pejper dokument koji je Briselu navodno dostavio slovenački premijer Janez Janša, za njega kao neslužbeni diplomatski dokument nije predmet razgovora.

"Nijesam primio taj fantomski dokument, nijesam ga vidio, čuo sam za njega ali pošto je riječ o non-pejperu to za mene nije predmet razgovora", rekao je on nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da EU podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana te da se treba koncentrisati na stvari koje imaju veću važnost umjesto ulaziti u debate "o idejama koje mogu samo da odmognu".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nije razgovarao sa Janšom o navodnom non pejper dokumentu, ali da podržava teritorijalni suverenitet BiH i Republike Srpske unutar BiH.

Izvor: Rtcg