Političari u Srbiji da se posvete reformama

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik pozvao je sve političare u Srbiji da se nedvosmisleno posvete reformama neophodnim za napredak na evropskom putu i najavio početak međustranačkog dijaloga uz posredstvo EU za 1. Mart."Pozivam sve političare u Srbiji da se nedvosmisleno posvete reformama, što se prije svega odnosi na pravosuđe i slobodu medija i usklađivanje sa spoljnom politikom EU. Mnogo je učinjeno, ali još mnogo tek treba uraditi", rekao je Bilčik za RTS.

Dan nakon što je Spoljnopolitički odbor EP (AFET) usvojio njegov Izvještaj o Srbiji, Bilčik je kazao da taj dokument "uvažava sve postignuto do sada, posebno konstruktivnu ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom".

Naveo je da je jedna od glavnih poruka Izvještaja da je EP spreman da pomogne Srbiji u popravljanju uslova za političku utakmicu u zemlji.

"Pokrećemo međustranački dijalog u razgovoru sa predsjednikom Skupštine Ivicom Dačićem 1. marta. Evropski parlament će imati četiri predstavnika (u dijalogu), što pokazuje našu posvećenost. Uz (poslanicu EP) Tanju Fajon i mene, učestvovaće i iskusni bivši poslanici, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan", naveo je Bilčik.

Izvor: rtcg