Na Kosovu od ponoći predizborna tišina

Završnim predizbornim skupovima do sinoć u 24 sata na Kosovu se završava kampanja za prevremene parlamentarne izbore zakazane za 14. februar. Od ponoći na snazi je izborna tišina.

U deset dana koliko je trajala predizborna kampanja političke stranke su ne poštujući antikovid mjere predstavljali svoje stavove i programe koje će ostvariti ukoliko budu pobijedile na ovim izborima.Kao nikada do sada sve ankete, ali i raspoloženje među građanima pokazuje da se zna pobjednik, to je pokret Samoopredjeljenje, ali je pitanje koliko će ubjedljiva biti pobjeda stranke Aljbina Kurtija i inicijative v.d. predsjednika Vjose Osmani, koji su dio koalicije na čelu sa PS.

Prema podacima CIK pravo glasa na prevremenim izborima ima 1.794.862 birača, što je za 143.006 glasača manje nego na izborima 6. oktobra 2019. godine.Do ove situacije se došlo nakon što je CIK postupajući prema Zakonu o opštim izborima odlučio da na konačnim izbornim listama ne može glasati 122.421 osoba koje imaju UNMIK-ova lična dokumenta.

Glasanje 14. februara će se obaviti na 888 biračkih centara sa ukupno 2.382 biračka mjesta.

Izvor: Rtcg